Royaal geleefd
Het grootste deel van zijn criminele leven komt voorbij: het Heineken-losgeld, de herinvestering daarvan in de cocaïnehandel en de investeringen in vastgoed die daarop volgden. Hij leefde jarenlang royaal van het opgebrachte geld.
#Holleeder was niet meer bezig met drugs, beweert hij. Hij wilde in de bovenwereld te komen. En klinkt bijna verontwaardigd als hij vertelt dat de politie steeds probeerde “de boel onderuit te trekken.”
Bovenwereld
Zwart geld van Cor van Hout en hemzelf werd stukje bij beetje ‘bovengronds’ gebracht, met als uiteindelijke doel “helemaal wit te leven”. Holleeder: “Ik wilde één ding: in de bovenwereld komen. Daar ben ik altijd mee bezig geweest.”
“Kijk, als je dood bent, ben je dood”, zegt #Holleeder. Dat klinkt bijna Cruyffiaans.
Willem Endstra
De vastgoedinvesteringen liepen aanvankelijk via bedrijven van Rob Grifhorst, de in 2014 overleden ondernemer en vriend van Van Hout die de criminele gelden belegde. Later, nadat Holleeder en Van Hout hun zakelijke belangen hadden gesplitst, stapte Holleeder naar Willem Endstra. Die had hij leren kennen via Grifhorst.
Zwart
Holleeder en Van Hout plukten jarenlang de vruchten van hun zakelijke avontuur. Op papier waren de bedrijven van Grifhorst, in werkelijkheid hadden Van Hout en Holleeder ieder een kwart in bezit: “Rob stond op een gegeven moment niet meer in Nederland geregistreerd. Hij woonde hier niet meer. Hij kon ons moeiteloos zwart uitbetalen”, legt ‘De Neus’ vandaag uit. “Er was een periode dat we elke maand vijfentwintig ruggen zwart kregen uit panden die we op de Achterdam in Alkmaar hadden gekocht.” Het geld “ging allemaal gewoon op.”
Rob Grifhorst wilde na dit “incident” stoppen met alles. Hij wilde geen zaken meer doen met Van Hout. Vanwege de drugs, en het alcoholgebruik van Van Hout. #Holleeder: “En alles stond op zijn naam.”
“Ik heb het ook voor m’n zussie opgelost, en voor m’n broertje. Ik heb de verantwoording genomen. Ik kreeg alles shit over me heen dat ik een overloper ben. Cor was toch m’n zwager.” #Holleeder