We schreven eerder over de wespen die in augustus weer een plaag in ons land vormen. De Bestrijdingsbrigade haalt gemiddeld zo’n 200 nesten per dag weg, terwijl dat er vorig jaar 130 waren.
Maar moeten we ons wel zo’n zorgen maken om de wesp?
We schreven eerder over de wespen die in augustus weer een plaag in ons land vormen. De Bestrijdingsbrigade haalt gemiddeld zo’n 200 nesten per dag weg, terwijl dat er vorig jaar 130 waren.
Maar moeten we ons wel zo’n zorgen maken om de wesp?
Volgens Jan Smit zijn we veel te bang voor de insecten. “Wespen hebben niets bij ons te zoeken. Ze steken ook niet om aan te vallen, maar uit verdediging”, vertelt Smit. Hij is expert op het gebied van wespen voor Naturalis en Kenniscentrum EIS, een kennisinstituut voor insecten.
“Wespensteken doen gewoon zeer, maar zijn verder niet erg”, vertelt Smit. Alleen als je overgevoelig of allergisch bent, kan de steek van een wesp problemen opleveren. Maar waarom zijn we dan toch zo bang voor wespen? “We zijn met z’n allen minder tolerant geworden tegenover alles, óók tegenover de wesp. Vroeger liet je een nest gewoon hangen, nu wordt meteen een bestrijder gebeld”, zegt Smit.
Volgens de expert zijn er namelijk niet per se meer wespen bijgekomen. Uit onderzoek in Duitsland blijkt zelfs dat de wespenpopulatie flink is afgenomen. Het gaat dan om de gewone en de Duitse wesp, de twee soorten waar mensen het meeste ‘last’ van hebben.
Maar er komen in augustus verdacht meer wespen in de buurt van je drankje op het terras. Hoe zit dat dan? Smit legt uit: “Wespen hebben suiker nodig, net als een auto benzine nodig heeft. Er is in augustus minder nectar in de bloemen, dus gaan ze op zoek naar andere bronnen van suiker. Bijvoorbeeld in jouw drankje of je stuk taart.”
Ook hebben wespen minder te doen in augustus. “De koningin wordt oud en er zijn minder larven om te voeden. Dan vervelen de werksters zich en gaan ze eropuit, op zoek naar zoetigheid. Dan kunnen ze bij ons terechtkomen.”
In augustus zijn wespen dus wel actiever. Maar eigenlijk mogen we best blij zijn met deze geel-zwarte beestjes. “Wespen eten vliegen en muggen. Voor iedere wesp die je ziet is een aantal vliegen gestorven. Zonder de wesp zouden we dus véél meer vliegen en muggen hebben”, legt Smit uit. En wie zit daar nou op te wachten?
De wesp is dus eigenlijk zo erg nog niet. En volgens Smit valt het dit jaar ook mee met de plaag in ons land. Vooral in het westen van Nederland is de wesp niet heel vaak gezien. “Wespen groeien goed bij warm en droog weer. In het westen van Nederland heeft het veel geregend, dus daarom zie je ze daar minder.”
Lees ook
Brabantse heeft zonder dat ze het (echt) doorheeft gigántisch wespennest op zolder
En als je de wesp nou toch regelmatig in je tuin hebt? Smit geeft de tip om een schaaltje rottend fruit of appelschillen in het verste hoekje van de tuin te zetten. Wespen zijn daar dol op en zullen dan niet naar jou toekomen. En leg op het terras een viltje over je drinken of doe het bierdopje terug op je fles. Zo kan een wesp niet in je drinken vliegen.