Tbs-klinieken liggen sinds de moord op Anne Faber onder vuur. Werknemers vertellen bij ‘Pauw’ hoe ze omgaan met de kritiek.
Ze laten weten dat ze de kritiek begrijpen, maar het daar niet altijd mee eens zijn.
Werknemers tbs-kliniek
Bijna elk incident binnen de forensische sector haalt het landelijke nieuws. Begrijpelijk, vinden de werknemers, maar volgens hen zijn er ook heel veel gevallen waarin het wél goed gaat. Daarom gaat gz-psycholoog Anke de Klerk (foto) nog altijd met plezier naar haar werk. “Het zijn mensen die een delict hebben gepleegd, maar dat heeft een oorzaak. Samen met die patiënt wil ik de puzzel compleet maken, zodat ze weten waarom ze het hebben gedaan.”
Het is zeker niet zo dat alle tbs-patiënten hulp weigeren en weg willen uit de kliniek. “Sommigen zijn juist blij dat ze zijn opgenomen”, vertelt klinisch psycholoog Martijn Helmerhorst. Goed om te horen, vindt Pauw, maar hij vraagt zich wel af hoe het dan kan dat het recidiverisico dertig procent is. Jeroen oppert: “Er zijn vast ook mensen als Michael P. die jullie om de tuin leiden. Hoe ga je daarmee om?” Sociotherapeut Mario Derks zegt hierover: “Dat lukt soms best. Maar dat kun je vaak niet 24/7 volhouden.”
Alle medewerkers geven aan dat ze patiënten als Michael P., de moordenaar van Anne Faber, weinig tegenkomen in de klinieken. Toch zijn dat wel de mensen waarover in de media wordt gesproken. Voorzitter van TBS Nederland Harry Beintema verklaart dat als volgt: “Wat moeilijk is is dat ons beste werk hetgeen is wat níet gebeurt. Dus de slachtoffers die er niet worden gemaakt. Maar als die er wel zijn… dan heeft iedereen van ons daar natuurlijk ook buikpijn van.”
Beter dan dit kan niet
De storm aan kritiek op tbs-klinieken de afgelopen tijd begrijpen de werknemers aan tafel dan ook goed. Toch noemen ze dit niet altijd terecht. Volgens Harry Beintema kan het namelijk niet veel beter dan dit: “Het is natuurlijk verschrikkelijk voor degene die het delict is overkomen en ook voor hun nabestaanden”, vertelt hij. “Maar dit is wat een heel goed stelsel ongeveer maximaal kan.”
Het fragment bekijk je hier. De hele uitzending van Pauw (BNNVARA) zie je hier terug.