Vorig jaar vond PvdA al dat werknemers het recht hebben om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Nu vindt de partij dat het ook een wettelijk recht moet worden.
De reden daarvan is beroepsziekte nummer één: stress.
Taboe doorbreken
PvdA-kamerlid Gijs van Dijk vindt dat de politiek iets moet doen “om een taboe te doorbreken”. “Als mensen opgebrand raken, is het te laat.” De reden dat de PvdA het wettelijk wil vastleggen, ondersteunt de partij met cijfers. Een miljoen Nederlanders heeft last van klachten die wijzen op een burn-out. Bijna één op de vijf werknemers tussen de 25 en 35 jaar heeft last van burn-outklachten. “Er is druk vanuit het bedrijf om berichten altijd te beantwoorden en het is moeilijk voor werknemers zich daaraan te onttrekken.”
Onbereikbaar
De PvdA vindt dat je onbereikbaar mag zijn en WhatsApp-berichten, belletjes of e-mails van je collega’s of baas niet na werktijd hoeft te beantwoorden. Dat moet in de nieuwe wet komen te staan. “De jonge generatie werknemers is opgegroeid met de smartphone en met het idee dat werk en privé door elkaar lopen. Maar op een gegeven moment gaat het mis. Als lichaam en geest nooit rust krijgen, raakt de balans verstoord”, aldus Van Dijk. Hij stelt dan ook de vraag: willen we steeds met werk bezig zijn of willen we ook een beetje ontspanning?
Druk bij LINDA.
Ook bij LINDA. kampten medewerkers met burn-out klachten. Daarom werd er vorig jaar besloten om een plateaujaar in te lassen waarin geen nieuwe projecten werden opgestart. Hoofdredacteur Jildou van der Bijl: “Ik wil nog weleens ’s avonds en in het weekend werkmail versturen, maar ik wil niet dat mensen zich verplicht voelen meteen terug te mailen. We willen naar een cultuur waarin het duidelijk is dat dat niet wordt verwacht. Leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven. Daarom zet ik er soms bij: voor na het weekend.”