De wereldwijde populaties van wilde dieren zijn sinds 1970 met zestig procent geslonken. De oorzaak: menselijke factoren waaronder vervuiling, ontbossing en klimaatverandering.
Vooral in de tropen en in zoetwatergebieden gaat het slecht.
Tropisch regenwoud
In moerassen, rivieren en delta’s was de afname 83 procent, vooral door de aanleg van stuwdammen, landbouwprojecten en vervuiling. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds in zijn tweejaarlijkse Living Planet Report over biodiversiteit, dat gisteren verscheen. Volgens het rapport blijft de druk op tropische regenwouden onverminderd groot.
De Amazone
In vijftig jaar tijd is maar liefst twintig procent van de rivier de Amazone verdwenen. WNF-directeur Kirsten Schuijt noemt verder de bosolifant, die leeft in Centraal-Afrika. Hun aantal is in acht jaar tijd met zestig procent afgenomen. De natuurorganisatie pleit daarom voor een internationaal verdrag om wilde dieren te beschermen.
Nederland
In Nederland is het overigens beter gesteld met de natuur. De Nederlandse waterrijke gebieden zijn sinds een aantal jaar beter beschermd door Europese regels. Daar gaat het ook wat beter mee, zegt het WNF.