Het KNMI heeft voor delen van het land code geel, oranje en zelfs code rood afgegeven voor de zoveelste storm: Eunice. Maar waarom heeft deze storm een naam?
En wie zijn Corrie en Dudley dan eigenlijk?
Eunice
Het begon met stilte voor de storm. Maar inmiddels wakkert de wind aan en trekt een grijs wolkendek over ons land. Eunice kondigt zich aan. Maar waarom hebben meteorologen deze storm eigenlijk een naam gegeven? Weervrouw Amara Onwuka (46) van weer.nl legde dit eerder aan ons uit.
“Afgelopen najaar heeft Nederland samen met Ierland en Engeland afgesproken dat we stormen – net als ze Amerika en Duitsland al deden – een naam geven. Dit houdt in: ontstaat er een storm in West-Europa dan geeft dit clubje de storm een naam. Maar komt een storm uit Amerika naar Nederland overgewaaid dan behoudt hij zijn Amerikaanse naam.”
Geheugensteun
Volgens Onwuka is deze nieuwe traditie opgestart als geheugensteun. “Door stormen een naam te geven, kunnen we ze beter onthouden. Hierdoor is het makkelijker in de toekomst te wijzen op die ene storm die zoveel schade heeft aangebracht.”
Overigens is het goed mogelijk dat het niet de laatste keer is dat een storm genaamd Corrie, Dudley of Eunice ons land teistert. Namen kunnen namelijk worden gerecycled. “Al geldt dat niet voor een orkaan die veel schade of zelfs doden heeft veroorzaakt. In zo’n geval wordt de naam – omwille van nabestaanden – van de namenlijst geschrapt. Een naam als Katrina zul je dus nooit meer terug horen voor een storm of orkaan.”
Franklin
Eunice heeft amper Nederland bereikt of er is alweer een nieuwe storm in aantocht. Maandag raast Franklin over het land. Herken je al een patroon? “Namen van stormen gaan altijd op alfabetische volgorde”, onthult Onwuka.
Maar dat betekent niet dat er zomaar een naam wordt gekozen die mooi in het alfabet passen. Zo moeten mannelijke en vrouwelijke namen elkaar constant afwisselen en wordt er geen gebruik gemaakt van de letters Q, U, X, Y en Z.
Vernoemd
Ook zijn de gekozen namen niet willekeurig, maar worden de stormen naar iemand vernoemd. Storm Eunice verwijst bijvoorbeeld naar Eunice Newton Foote. Foote leefde in de 19e eeuw en wordt beschouwd als een van de eerste klimaatwetenschappers.
Dit is ook het geval voor Nederlandse namen. “Jan verwijst naar weerman Jan Pelleboer en historisch geograaf Jan Buitenman. Kitty is vernoemd naar Kitty Kampenberg, die in 1938 in dienst trad bij het KNMI”, aldus Onwuka.