Volgens Weer.nl kunnen we in 2022 rekenen op een jaar met niet al te veel weersextremen. In 2021 waren er ook weinig stormen en bleef het aantal weerrecords relatief binnen de perken.
Voor 2022 verwacht het weerbureau vrijwel hetzelfde.
La Niña
Verschillende fenomenen hebben invloed op het weer in Nederland. Zo is dit jaar net als 2021 een La Niña-jaar. Bij dit natuurfenomeen, ook wel gezien als het zusje van El Niño, wordt het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust weggedreven en komt er een koude stroom hiervoor in de plaats. Dit heeft wereldwijd invloed op het weer.
Vorig jaar hadden we een koud voorjaar met zelfs nog lokaal sneeuw in mei. Dat kwam door een plotselinge opwarming van de stratosfeer, een laag in de dampkring op een hoogte van 10 tot 50 kilometer, in januari. Deze opwarming werd gevolgd door een ineenstorting van de poolwervel, een cirkel van wind op zeer grote hoogte rond de Noordpool.
Dit jaar is er volgens Weer.nl geen sprake van een plotselinge opwarming van de atmosfeer of een instorting van de poolwervel en ligt een koud voorjaar daarmee niet in het verschiet. “Mogelijk lijkt het weer meer op dat van jaren ervoor, met meer zon, vaker hoge temperaturen en relatief droog weer”, aldus Weer.nl-meteoroloog Reinout van den Born.
Weersextremen
In de zomer van 2021 sprongen een verwoestende valwind in Leersum en extreme buien eruit. Verder was het vrij wisselvallig en zonder echte hete perioden: weer dat we ook deze zomer kunnen verwachten.
In juli 2021 zorgden extreme buien voor een watersnood in Limburg, België en Duitsland, maar extreme buien zijn volgens Van den Born tegenwoordig vrijwel van iedere zomer. Zo’n overstromingsramp hoeft zich niet per se te herhalen, “al zou het op een ander plek in Europa wel kunnen gebeuren”. Een (korte) hittegolf is tegenwoordig elke zomer mogelijk.
Warmer
Momenteel is er sprake van een sterke poolwervel. Daardoor is de kans op één of meerdere stormen in 2022 groter dan vorig jaar. Van den Born verwacht dat kortdurend winterweer mogelijk is dit jaar en dat het gemiddeld warmer dan normaal zal zijn. “Dit omdat we de winter al meteen zacht beginnen. Daar wordt de basis vaak gelegd.”