Het aantal transgenders dat medische hulp zoekt, stijgt flink en dat resulteert in lange wachttijden. De 17-jarige Patrick weet als geen ander hoe dat is. Hij stond acht maanden op een wachtlijst.
Toen Patrick op zijn vijftiende een transgenderjongen op televisie zag, wist hij het: “Die gevoelens die hij had, die herkende ik.” Tot die tijd ging Patrick als meisje door het leven en voelde zich anders. “Ik wist niet wat het was, ik was depressief, maar therapeuten wisten het ook niet.” Na zijn coming-out voelt hij zich stukken beter.
Wachtlijst
Patrick vertelt dat hij acht maanden op de wachtlijst stond. “Dat was heel zwaar. Als je er als jong iemand achter komt dat je van geslacht wilt veranderen dan wil je aan de puberteitsremmers zodat je je niet ontwikkelt als jongen of meisje.” Nu moeten veel transgenders zelfs twee jaar wachten. “Dat is veel te lang. Die lichamelijke ontwikkelingen maak je niet makkelijk ongedaan. Mensen verliezen ook echt hun hoop.”
Klinisch psycholoog Joep Roeffen noemt de lange wachtlijsten “te gek voor woorden”. Hij vindt dat de zorg veel meer nodig is dan ooit. “Je ziet de afgelopen jaren een toename van kinderen en volwassenen die worstelen met hun geslacht of seksualiteit. Dit zie je niet alleen in Nederland maar wereldwijd.”
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.