Kinderartsen waarschuwen voor de zware gevolgen van het inslikken van een knoopcelbatterij. Waarom is deze batterij zo levensgevaarlijk voor kinderen?
We zetten vijf vragen en antwoorden voor je op een rij.
Kinderartsen waarschuwen voor de zware gevolgen van het inslikken van een knoopcelbatterij. Waarom is deze batterij zo levensgevaarlijk voor kinderen?
We zetten vijf vragen en antwoorden voor je op een rij.
Lees ook
Docenten waarschuwen: smartphonegebruik scholieren is gevaarlijk
1. Waarover hebben we het precies?
De knoopcelbatterij is schijfvormig en heeft wel wat weg van een knoop (vandaar de naam). De ronde en platte batterijen zitten vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed. Niet gek dus dat kinderen er snel mee in aanraking komen. Bovendien zien ze er aantrekkelijk uit voor kinderen, omdat ze door hun vorm en uiterlijk wel wat weg hebben van snoepjes. “Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen”, vertelde kinderarts Angelika Kindermann in het NOS Radio 1 Journaal.
2. Wat maakt die knoopcelbatterijen zo gevaarlijk?
De batterijen lekken een bijtend zuur. Al binnen een uur na inslikken kan dat een gat in de slokdarm branden. Volgens kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC zijn de volle batterijen het gevaarlijkst. “Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen”, liet ze weten aan het AD. Ze drukt ouders op het hart niets rond te laten slingeren. Kinderartsen hebben het idee dat het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandt na het inslikken van een knoopcelbatterij stijgt.
Lees ook
Aandeelhouders Apple zijn ongerust over smartphonegebruik bij kinderen
3. Wat kunnen de gevolgen zijn van het inslikken van zo’n batterij?
In tien jaar tijd zijn door toedoen van de batterij minstens zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt. Een kind raakte halfzijdig verlamd, een ander hield er een dwarslaesie aan over en twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen van het inslikken van de batterij. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vermoedt dat het aantal slachtoffers eigenlijk veel hoger ligt. De Ridder had alleen al vorige week drie kinderen op de operatietafel die een batterij hadden ingeslikt.
4. Als een kind zo’n batterij onverhoopt binnen krijgt, wat moet je dan doen?
Wie vermoedt dat zijn of haar kind een batterij heeft ingeslikt, moet volgens de kinderartsen zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts en een röntgenfoto laten maken. Zit de batterij in de slokdarm, dan kan een kinderarts die onder narcose snel verwijderen. Het eerste teken van het inslikken van een batterij is het niet willen eten. Als het kind bloed gaat spugen, is de schade al erg groot. Om de kans om in deze situatie terecht te komen te verkleinen, is het raadzaam op alle apparaten met batterijen af te plakken met tape en – een open deur, maar toch – je kind zo goed mogelijk in de gaten te houden.
Lees ook
Deze rechercheurs kijken kinderporno als werk: ‘Het moeilijkst is niet weten waar’
5. Wat willen kinderartsen met hun oproep bereiken?
De NVK heeft kinderartsen gevraagd alle incidenten rondom knoopcelbatterijen te melden. Elk kwartaal geven artsen de stand van zaken van hun patiënten door, om een beter inzicht te krijgen in eventuele complicaties. Kinderartsen denken dat het aantal slachtoffers veel hoger ligt dan tot nog toe bekend. Met dit onderzoek willen ze een goed beeld krijgen van de grootte van het probleem.