Steeds vaker kappen artiesten hun optreden vroegtijdig af, omdat er bier naar ze wordt gegooid. Maar waarom doen mensen dat?
Gedragspsycholoog Sabine Jansen legt ons uit waar dat biergooien vandaan komt.
Bier gooien
Afgelopen zaterdag kapte rapper Bizzey zijn optreden na dertig seconden af. Mensen uit het publiek gooiden biertjes naar zijn hoofd, waarvan er ook een paar op zijn apparatuur terechtkwamen. Het gebeurt regelmatig dat festival- of concertbezoekers zo’n actie uithalen. Daar kunnen andere artiesten als Mart Hoogkamer, Snelle en Famke Louise over mee praten.
“Dat komt deels door groepsdruk. De meeste bezoekers gaan nou niet naar een optreden met het idee om bier te gooien. Maar als iemand daar in zo’n publiek mee begint, dan denkt de rest: dat kunnen wij ook”, legt Jansen uit.
Groepsdruk
Wat de eerste gooier beweegt om bier te gooien, heeft naast groepsdruk ook te maken met anonimiteit. “Als je op straat of op het terras een biertje naar iemand gooit, dan wordt dat heel raar gevonden. Daar is de sociale controle veel groter dan op een festival, waar die sociale afkeuring veel minder is. Je gaat immers op in een groep.”
Wat ook meespeelt volgens de gedragspsycholoog zijn de vele prikkels op een festival of bij een concert. “De harde muziek en felle lichten zorgen ervoor dat je meer prikkels krijgt, waardoor je in een verhoogde activatiestaat komt. Daardoor gedraag je je sneller agressiever. Dat in combinatie met alcohol of verdovende middelen pakt niet gunstig uit.”
Stoppen met optreden
Veel artiesten kappen hun optreden direct af zodra er een biertje in hun richting gegooid wordt. Bij andere concerten, zoals bij Rowwen Hèze of Guus Meeuwis, hoort het er juist een beetje bij; bij sommige feestelijke festivals wordt zelfs ‘smijtbier’ verkocht. “Daar wordt het bijna als een soort confetti gebruikt. Maar daar wordt het bier ook niet bewust richting een artiest gegooid.”