Na de Tweede Kamer stemt ook de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel om een vrouwenquotum aan te houden in de top van het bedrijfsleven.
Over de noodzaak van een wet is jarenlang gesteggeld.
Na de Tweede Kamer stemt ook de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel om een vrouwenquotum aan te houden in de top van het bedrijfsleven.
Over de noodzaak van een wet is jarenlang gesteggeld.
De wet zorgt ervoor dat minstens een derde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. Iedere man die vertrekt moet worden vervangen door een vrouw, totdat het quotum gehaald is. Als tóch een man wordt aangesteld, is die benoeming nietig.
Ook moeten de ongeveer 5000 BV’s en NV’s die niet beursgenoteerd zijn aantonen hoe zij het aandeel vrouwen in de top verbeteren met behulp van een streefcijfer. Deze mogen zij zelf bepalen, maar ze moeten wel jaarlijks hun voortgang doorgeven aan de Sociaal Economische Raad (SER).
In de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is 27 procent vrouw. Daar wordt het streefcijfer van dertig procent dus bijna gehaald. Maar in de raad van bestuur is dat maar acht procent. Ook blijkt dat net zoveel mannen met de naam ‘Peter’ in een raad van bestuur zitten, als vrouwen in het algemeen.
De demissionair ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) streven ernaar om de wet op 1 januari 2022 te laten ingaan.
Het #quotum voor een betere man-vrouw verhouding in de top van het bedrijfsleven is een feit.Vandaag stemde @EersteKamer in met het wetsvoorstel.Met deze historische stap zorgen we voor veel meer gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. pic.twitter.com/dmHBiu4HTl
— Ingrid van Engelshoven (@ivanengelshoven) September 28, 2021
De Tweede Kamer stemde in februari ‘met gemengde gevoelens’ voor het vrouwenquotum. Weinig partijen waren blij met het wetsvoorstel, regeringspartij VVD stemde bijvoorbeeld tegen.
Over het vrouwenquotum is al jaren veel te doen. VVD-coryfee Neelie Kroes zag eerst weinig in een quotum, maar veranderde van gedachten. “Ik dacht altijd: als je niet opgeeft, kom je er wel. Maar je had het eeuwige leven nodig om ooit balans te krijgen.” Daarom was ze vóór: “Als de top in balans is, dan gaat het vanzelf naar beneden.”
Ook politicoloog Julia Wouters was ervoor: “We hebben de discussie eindeloos in kringetjes laten gaan en jarenlang gebeurde er niets. Het is geen glazen plafond, maar een dikke laag mannen waar je doorheen moet.”
Presentator Talitha Muusse werd benoemd als jongste commissaris in een raad van toezicht ooit. Zij vond een quotum helemaal niets: “Dan kijk je niet naar het individu. Je past een discriminerend middel toe en ik denk niet dat wij vrouwen dat nodig hebben.” Zakenvrouw Elske Doets vond het een “cosmetisch middel”. “Ik wil juist jonge vrouwen op sleutelposities krijgen.”
Vrouwen zijn écht een aanwinst op kantoor. Zo bezong Katinka Polderman in december 2019 in Ladies Night:
Wel of geen vrouwenquotum? 'Het is geen glazen plafond, maar een dikke laag mannen'Lees ook
Emma Lok van belangenorganisatie WOMEN Inc. is blij: “Dit bindende quotum is een historische doorbraak voor meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Het is nu van belang dat een nieuw kabinet de lijn doortrekt en met een brede, integrale aanpak komt. Voor werkgevers is het van groot belang dat de overheid actief de voorwaarden voor inclusief werkgeverschap stimuleert en faciliteert zodat dat de norm wordt.”