Eén op de drie vrouwen in Europa heeft een gen geërfd van neanderthalers dat gelinkt wordt aan verhoogde vruchtbaarheid, minder bloedingen tijdens de vroege zwangerschap en minder miskramen.
Dat blijkt uit een nieuw Zweeds/Duits onderzoek.
De kans dat je dit gen hebt geërfd, is met 33 procent behoorlijk groot. Het gaat om de zogeheten progesteronreceptor. Het geslachtshormoon progesteron is belangrijk voor de menstruatiecyclus en zwangerschap.
Neanderthalers
Kort samengevat: de receptor stamt af van de neanderthalers, de menssoort die zo’n 40.000 jaar geleden uitstierf. En die heeft effect op vrouwen die nú leven: ze zijn lekker vruchtbaar.
Vrouwen met de neanderthaler-variant van de receptor hebben tijdens hun vroege zwangerschap minder miskramen en krijgen meer kinderen. Ze produceren in hun cellen meer progesteronreceptoren, toont moleculair onderzoek aan. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor progesteron en daarmee beter beschermd tegen vroege miskramen en bloedingen.
De receptor ziet er voor een leek uit als serpentine:
“Het aantal vrouwen dat dit gen heeft geërfd, is ongeveer tien keer groter dan bij de meeste neanderthaler-genen”, legt één van de onderzoekers uit. Dat zou bewijzen dat deze variant een gunstig effect heeft op de vruchtbaarheid.
Voor het onderzoek zijn de biobankgegevens van meer dan 450.000 deelnemers – onder wie 244.000 vrouwen – geanalyseerd. 29 procent heeft één exemplaar van de neanderthaler-receptor en 3 procent heeft twee exemplaren.