Reanimaties werden tot nu toe alleen geoefend op mannelijke torso’s, maar de vrouwelijke reanimatiepop doet nu haar intrede.
En dat is geen overbodige luxe, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen sneller aan een hartstilstand overlijden dan mannen.
Reanimaties werden tot nu toe alleen geoefend op mannelijke torso’s, maar de vrouwelijke reanimatiepop doet nu haar intrede.
En dat is geen overbodige luxe, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen sneller aan een hartstilstand overlijden dan mannen.
LINDA.nl spreekt Marjolijn Rodenburg, Excellent Partner Rode Kruis EHBO en eigenaar van Reanimeren kan je leren!, waar ze tal van EHBO- en AED-cursussen aanbiedt.
“De hulp komt vaak te laat, omdat een hartstilstand niet wordt herkend”, vertelt Rodenburg over het feit dat vrouwen er sneller aan overlijden. “Veel mensen durven daarnaast ook geen reanimatie te starten bij een vrouw.”
Bovendien hebben vrouwen vaker te maken met minder duidelijke signalen die duiden op een hartstilstand. Deze signalen worden daarom sneller genegeerd. “Vaak wordt er zelfs gedacht dat vrouwen flauwvallen, waardoor de reanimatie veel te laat wordt gestart.”
Onderzoek van de Hartstichting laat zien dat vrouwen inderdaad een lagere overlevingskans hebben dan mannen na een hartstilstand. Ook start de reanimatie van een vrouw gemiddeld later dan een reanimatie van een man. De Hartstichting noemt de borsten als een mogelijk obstakel bij de reanimatie.
Ook zit er een groot verschil in de hulpverlening. Vrouwen worden gemiddeld in 69,2 procent van de gevallen gereanimeerd door een omstander, waar dit bij mannen uitkomt op 73,9 procent.
Om de overlevingskans van vrouwen na een hartstilstand te vergroten is de vrouwelijke reanimatiepop in het leven geroepen. Rodenburg ziet dit als een belangrijke stap in de wereld van reanimatie. “Tijdens reanimatiecursussen wordt momenteel alleen geoefend op het mannelijk lichaam. Er wordt zelfs vaak lacherig gereageerd wanneer het om de reanimatie van een vrouw gaat.”
“Wat je merkt is dat veel cursisten wel willen weten hoe je een vrouw moet reanimeren, maar dat het ongemakkelijk is om te vragen.”
Waarom er nooit werd geoefend op een vrouwelijke pop? Rodenburg denkt dat dat aan de ongelijkheid tussen man en vrouw in de medische wereld ligt. “De wetenschap test op de reference man: de witte man van 1 meter 80.”
“Ik hoop dat de komst van de vrouwelijke reanimatiepop ervoor zorgt dat een hele hoop mensen in de toekomst een vrouwen durven te reanimeren wanneer dat nodig is.” Rodenburg denkt dat schaamte de reden is waarom er bij vrouwen minder vaak een reanimatie wordt gestart. “Het is spannend om de borsten aan te raken”, vertelt ze. Maar laat dat bij een reanimatie nou heel vaak niet nodig zijn.
“Bij het reanimeren van een vrouw hoef je vaak niet eens de borsten te ontbloten. Pas als de AED komt is dat wel het geval, dan moet de bh worden doorgeknipt zodat je uiteindelijk bij de borst komt. De plaatsing van de handen moet in principe gewoon hetzelfde als bij de man.
Deze speciale oefenpop moet kans op reanimatie voor vrouwen verhogenLees ook