Jos B. is aangekomen in Nederland, maar dat is ook vrijwel het enige wat we weten. De zaak-Nicky Verstappen, die twintig jaar na zijn dood nu echt gaat beginnen, houdt de gemoederen bezig.
Hoe nu verder? Wij geven antwoord op vijf vragen.
Jos B. is aangekomen in Nederland, maar dat is ook vrijwel het enige wat we weten. De zaak-Nicky Verstappen, die twintig jaar na zijn dood nu echt gaat beginnen, houdt de gemoederen bezig.
Hoe nu verder? Wij geven antwoord op vijf vragen.
Eerst even de bekende informatie op een rij. Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, nu dus meer dan twintig jaar geleden. Hij was toen elf jaar oud. De avond daarna werd zijn lichaam vlakbij het kamp gevonden. Nadat de politie in juni dit jaar een één op één DNA-match ontdekte met Jos B., werd er een zoektocht naar hem gestart. De politie kwam B. 26 augustus op het spoor na een gouden tip van een Nederlander die in de regio woont. De verdachte werd in Spanje opgepakt.
Gistermiddag rond 17.00 uur zette Jos B. weer voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Vanochtend werd hij in Eindhoven verhoord door de rechter-commissaris. Zijn advocaat, Gerald Roethof, heeft inmiddels laten weten dat deze rechter-commissaris heeft bepaald dat het bewijs tegen B. hard genoeg is om hem langer vast te houden. Totdat de rechtszaak inhoudelijk gaat beginnen, mag B. alleen contact hebben met zijn advocaat, wat Roethof naar eigen zeggen erg vervelend vindt. Omdat het nog vrijwel onduidelijk is hoe die rechtszaak (en de komende weken tot het zover is) eruit komen te zien, beantwoorden wij vijf vragen.
Het algehele doel is zeer concreet en redelijk voor de hand liggend: de waarheid moet boven tafel komen. Dat proces duurt echter lang. Een ‘bekentenis’ is eenvoudigweg niet genoeg, omdat dat niks bewijst. De informatie die B. onthult moet te controleren en te verifiëren zijn, leggen twee criminologen aan NOS uit. Allereerst moet B. dus gaan praten. Dat begint redelijk onschuldig met een zogenaamd ‘kennismakingsgesprek’. Daarbij worden algemene vragen gesteld. Volgens criminoloog Jasper van der Kemp van de Universiteit van Amsterdam hoopt een team van rechercheurs op deze manier dat B. gaat praten.
Volgens Rechtspraak, de website van rechtbanken en gerechtshoven, zullen we daar voorlopig niet achter komen, omdat de rechtbank op dit moment geen uitspraak doet over de verhoring in belang van het onderzoek. In gesprek met NOS doen Van der Kemp en zijn collega Willem-Jan Verhoeven, criminoloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam een voorspelling. De twee vermoeden dat B. hoofdzakelijk open vragen krijgt. “Je wilt niet dat je als ondervrager de feiten helpt invullen”, aldus Van der Kemp. Deze open vragen zouden zomaar over zijn hobby’s kunnen gaan, voorspelt Verhoeven, om contact met B. te maken. Daarna volgen de confronterende vragen. “Denk aan vragen als: wat doen jouw sporen daar?”
Nee, want het is nog onduidelijk om wat voor DNA-match het gaat. “Een bloedspoor? Een spermaspoor? Huidschilfers? In dat laatste geval kan hij een keer iets aangeraakt hebben dat ook Nicky heeft aangeraakt”, aldus Van der Kemp. “Hypothetisch gezien dan.” Daarnaast zijn er op dit moment nog geen concrete aanwijzingen dat Jos B. ook daadwerkelijk betrokken is bij de moord op Nicky Verstappen.
Dat is moeilijk om te zeggen, al wordt het zonder twijfel zwaar voor de advocaat van B. Volgens advocaat Peter Plasman, die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh bijstond, is de zaak-Nicky Verstappen een enorme uitdaging. Niet iedere advocaat zou akkoord gaan met deze zaak, toch heeft Garald Roethof zijn goedkeuring verleend. Plasman kan zich daarin vinden, laat hij aan EenVandaag weten. “‘We got him‘… Dat moet allemaal nog maar bewezen worden. Als moord, doodslag of verkrachting niet bewezen kunnen worden, blijven er andere delicten over die mogelijk verjaard zijn.”
Strafbare feiten kunnen verjaren. Het gaat in dit geval niet om moord en doodslag – deze daden blijven altijd strafbaar – maar bijvoorbeeld om ‘onttrekking aan het ouderlijk gezag’. De moord op Nicky Verstappen werd gepleegd in 1998, inmiddels twintig jaar geleden. Mocht Jos B. niet veroordeeld worden voor moord of doodslag, maar wel voor een ander strafbaar feit, dan moet de rechter-commissaris bepalen of B. hiervoor nog een straf moet uitzitten, of dat B. toch vrijuit gaat door verjaring.
Lees ook
Man woonde maandenlang samen met Jos B. en vertelt over zijn ‘koude persoonlijkheid’
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.