Als Ursula von der Leyen (60) vanavond genoeg stemmen krijgt van het Europees Parlement, wordt ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie.
Als Von der Leyen voorzitter van Europa wordt, wil ze evenveel vrouwen als mannen in Commissie
Als ze gekozen wordt, zal ze zorgen voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie.
Ursula von der Leyen
Na een periode van overleg is Ursula von der Leyen (60) twee weken geleden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Vanavond om 18.00 uur stemt het Europees Parlement of de Duitse wordt aangenomen of verworpen als nieuwe voorzitter. De christendemocraat moet 374 stemmen krijgen om tot voorzitter benoemd te worden. De stemmen van de christendemocraten en een deel van de sociaaldemocraten heeft ze al binnen.
Lees ook
Frans Timmermans niet de nieuwe voorzitter van Europese Commissie
Vrouwelijk aandeel
De kordate, maar vriendelijke feminist heeft de laatste weken alles uit de kast getrokken om genoeg stemmen te krijgen binnen het Europese Parlement. Ze sprak over haar toekomstplannen als voorzitter: “Wij vrouwen maken de helft van de bevolking uit. Wij willen ons aandeel.” Ze pleit voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie, en wees erop dat er 183 mannelijke commissarissen zijn geweest en slechts 35 vrouwelijke.
Zwakkere portefeuilles
Ze zei niet te twijfelen om lidstaten die erop staan alleen een man te willen sturen daarop aan te spreken. Volgens ingewijden zou ze zwakkere portefeuilles willen geven aan landen die pertinent weigeren mee te werken aan een commissie met evenveel mannen als vrouwen. Ook is ze “ontzettend trots” dat er eindelijk een vrouw kandidaat is om voorzitter te worden.
Lees ook
De Europese vlag kan bijna uit voor deze topvrouwen
Grootste uitdaging
Volgens Von der Leyen wordt het klimaatbeleid de grootste uitdaging. Ze wil namelijk dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt. Om dit te halen, gaan de ambities omhoog en moet de uitstoot omlaag. Als het parlement haar niet aanneemt als voorzitter, hebben de EU-leiders een maand de tijd om een nieuwe kandidaat voor te stellen.