Jezus is niet mannelijk, niet vrouwelijk, maar onzijdig volgens één van de bisdommen van de Zweedse kerk. Dat werd besloten om transseksuelen te omarmen.
En je raadt het al: dat besluit viel niet bij iedereen in de smaak.
Han, hon en hen Zweden loopt voorop wat betreft onzijdigheid. Zo werd in 2015 aan de officiële woordenlijst een genderneutraal voornaamwoord toegevoegd. Naast han (hij) en hon (zij) kent Zweden de verwijzing hen. Hen kan in het Zweeds gebruikt worden om alles te omschrijven dat niet in de categorie hij of zij valt.
Onzijdige Jezus Maikel Mogren, bisschop van het Zweedse bisdom in kwestie, wil hiermee één ding duidelijk maken: transpersonen zijn geschapen door God, hun lichamen behoren tot Gods mooie en unieke schepsels. Afgelopen december plaatste zijn parochie een advertentie in de krant ter aankondiging van de kerkdienst en daarin werd voor het eerst met het woord hen verwezen naar Jezus.
Boven ‘hem’ of ‘haar’ En dat besluit leidde tot veel kritiek. “Ik ben nogal verbaasd dat dit wordt gezien als provocerend,” zei priester Susann Senter volgens de Volkskranttegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. De kerk erkent de historische Jezus nog steeds als mannelijk, maar dat is irrelevant voor het Christelijk geloof in het moderne Zweden. Senter: “Jezus is waarlijk God en waarlijk Mens. Daarmee stijgt Jezus boven hem of haar uit.”
Onderdrukking vrouw Daarnaast draagt een onzijdige Jezus bij aan het weghalen van de religieuze rechtvaardiging van vrouwonderdrukking. Zo stelt Mogren dat de mannelijke identiteit van Jezus Christus door heersers gebruikt wordt om de macht van de man over de vrouw te legitimeren. Door van Jezus in theologische zin een onzijdig persoon te maken, verdwijnt dat idee.