Ligt – ondanks al je goede bedoelingen – aan het eind van de week de prullenbak toch weer vol etenswaren? Je bent niet de enige. Dagelijks wordt er zo’n vijf miljoen kilo voedsel weggegooid.
Per persoon verspillen we zo’n 41 (!) kilo eten per jaar.
Voedselverspilling
Ondanks vele initiatieven die voedselverspilling moeten tegengaan is dit aantal de afgelopen jaren nauwelijks afgenomen. Toch is Toine Timmermans, expert voedselverspilling van de Wageningen Universiteit (WUR), ervan overtuigd dat dit binnenkort verandert. In Nieuwsuur vertelt hij over een gezamenlijk plan, dat zich zowel op consumenten als bedrijven richt en dat ervoor moet zorgen dat de voedselverspilling in 2030 met de helft verminderd is.
Het meest verspilde product in Nederland is brood. Iedere dag belanden zo’n 800.000 volkoren-, tijger- en speltbroden in de afvalbak. Zonde, vindt ook Timmermans. “Het zijn allemaal goede producten, bedoeld om te eten”, zo zegt hij in Nieuwsuur.
Gooi jij makkelijk de prullenbak vol etenswaar? Of is die 41 kilo per persoon totaal niet van toepassing op jou? Vertel het ons in de poll.
Ben jij een voedselverspiller?
Guilty, aan het eind van de week loopt de inhoud van mijn koelkast bijna zelf naar de prullenbak.
Not guilty, ik eet nog liever beschimmeld brood dan dat ik eten weggooi.