Aardappelfanaten opgelet: bak je piepers niet meer bruin maar goudgeel, adviseert het Voedingscentrum. Om de inname van acrylamide te beperken, zijn ze een nieuwe campagne gestart.
Voedingscentrum waarschuwt: bak je piepers niet bruin, maar goudgeel
Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verhoogt de inname van acrylamide het risico op kanker.
Schadelijk
In producten met zetmeel en granen zoals aardappelen, koek, crackers, chips en geroosterd brood, zit deze schadelijke stof. Acrylamide komt vrij wanneer de ‘zetmeelrijke’ etenswaren worden verhit boven de 120 graden. De campagne ‘Bak goed, bak goudgeel’ benadrukt dan ook: haal de pan op tijd van het vuur.
Lees ook
Gezonder eten dit jaar? Zo houd je dat volgens het Voedingscentrum wél vol
Vermijden
Maar niet getreurd: de aardappeltjes, friet of chips hoeven niet verbannen te worden. De schijf van vijf is nog steeds belangrijk om aan te houden. Gezond en gevarieerd eten is volgens het voedingscentrum nog steeds de sleutel tot balans. En ja, daar hoort ook soms een patatje bij, maar dan wel goudgeel. Om je een beetje op weg te helpen, heeft het Voedingscentrum bovenstaande video gelanceerd.