Deze week draait het bij ‘Heel Holland Bakt’ volledig om koekjes. Altijd goed. En wat is een betere manier om de koekjesweek te beginnen, dan met macarons?
Al zijn niet alle bakkers het daar mee eens.
Macarons
“De koning van de patisserie”, noemt bakker Zineb het ‘koekje’ ook wel. Maar bij zo’n royaal koekje, komen ook hoge verwachtingen (en veel werk). Volgens jurylid Robèrt kun je, zodra het koekje eenmaal in de oven is, enkel hopen. En dan maar afwachten of hij aan die hoge verwachtingen van onder anderen jurylid Janny voldoen. Chewy van binnen, knapperig van buiten. O, en vergeet ‘het voetje’ niet. Anders is ‘ie te dun.
Naast het feit dat dit al geen makkelijk baksel is, voelt deze opdracht als erop of eronder voor bakker Amel. De afgelopen weken gaat het niet altijd even makkelijk, en als ze iets niet wilt, dan is dat naar huis. Daarom ontstaat er dan ook meteen enige paniek wanneer ze ziet dat haar macarons beginnen te scheuren in de oven. Wat wel scheelt, is dat dat bij veel van haar medebakkers ook aan de hand is.
Vloek van de tent
Maar Amels macarons zien er niet zo uit als gewenst. “Ze zijn niet zo hoog geworden als thuis, thuis was het echt zo hoog, waarom?”, zegt ze. En dan komt ze weer terug op “de vloek van de tent”. Het baksel zorgt gedurende de opdracht voor tranen bij de fanatieke bakker, maar dat mag niet baten. De macaron-opdracht is niet de revanche waar ze op hoopte.
Toch heeft ze later die dag haar ommekeer: bij de technische opdracht gaat het Amel behoorlijk goed af. De opdracht waar iedereen het behoorlijk moeilijk mee heeft, gaat bij bakker Amel van een leien dakje. Ze eindigt wellicht met wat vulling te weinig, maar die opgerolde koekjes bezorgen haar toch een tweede plaats.
En die tweede plaats resulteert in een juichende en springende Amel. Een Amel die met bergen goede moed de tweede dag kan trotseren.
Heel Holland Bakt is elke zondagavond te zien op NPO1 om 20.25 uur.