We zetten een paar reacties voor je op een rijtje.
1. Yvonne
‘Ik ben een vlees-eter. Nog wel, maar vanaf dit jaar ga ik, zeker op het gebied van vlees, flink consuminderen. Vroeger waren mensen blij met één goed stukje vlees in de week. Het was een luxe. Mensen die wel regelmatig vlees aten, hadden een boerderij en deden van zonsopgang tot zonsondergang zwaar fysiek werk. Vroeger waren er ook geen kiloknallers.’
2. Myriam
‘Laat iedereen lekker in zijn of haar waarde, of ze nou wel of geen vlees willen eten.’
3. Tamara
‘Grappig dat het altijd gaat over tekorten. Alsof vleeseters geen tekorten op kunnen lopen. Onderzoek wees uit dat B12-gebrek het meest voorkomt bij vleeseters. Veganisten eten geen dierlijke producten vanuit ethische overwegingen, maar dit zijn niet de mensen die elke dag vleesvervangers eten. Juist niet. Ook leuk om mensen te beschuldigen van belangenverstrengeling, terwijl hij er zelf ook belang bij heeft om deze boodschap te verkondigen.’
4. Fabienne
‘Het gaat vooral om niet elke dag, maar bijvoorbeeld twee keer per week. En dan een eerlijk stukje vlees in plaats van een kiloknaller.’
5. Eefje
‘Iedereen maakt zijn of haar keuze zelf. De één eet geen vlees, maar vliegt elke maand de hele wereld over. De ander vliegt niet, doet alles op de fiets, maar eet wel graag een stukje vlees. Er is ook een enorme verspilling in de kledingindustrie, maar daar lees ik weinig over. Ook niet zo vreemd, want het merendeel winkelt toch graag elke zaterdag bij winkelketens als Primark en H&M. Vlees eten lijkt wel het nieuwe roken geworden.’
6. Geralde
‘Ik heb het vlees gewoon nodig voor mijn vitamines en mineralen, heeft iemand daar eens wel bij stil gestaan?’