Karin van Opstal raakte haar woning kwijt door schulden ontstaan door de toeslagenaffaire. Vijf kinderen werden daarom uit huis geplaatst. Bij ‘Jinek’ vertelt ze haar verhaal.
Karins kinderen werden uit huis geplaatst door toeslagenaffaire: 'Ik weet niet eens hoe ze er nu uitzien'
Presentatrice Eva Jinek wordt even stil van het verhaal van Karin.
1115 kinderen
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bracht gisteren naar buiten dat er tussen 2015 en 2020 bij benadering 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst van gedupeerden door de toeslagenaffaire. Bij Jinek aan tafel zitten columnist Harriët van Duurvoort en Karin van Opstal, gedupeerde van de toeslagenaffaire van wie vijf kinderen uit huis werden geplaatst.
Begin september schreef Harriët een column over de uithuisplaatsingen. Gedupeerde ouders dachten dat het om honderden kinderen zouden gaan, ze is ongelofelijk geschrokken van het aantal dat vandaag naar buiten is gekomen. “Ik vind het echt ontzettend veel, ik wist gewoon niet wat ik las.”
Niet in doofpot
Karin heeft het samen met andere slachtoffers naar buiten gebracht. Ze is toch verbaasd over het genoemde aantal. “Dat is eigenlijk om twee redenen”, zegt ze tegen Jinek. “Ik ben verbaasd dat het er zo weinig zijn en ik ben verbaasd dat het niet in de doofpot is geraakt.”
Jinek is blij dat het niet in de doofpot is geraakt en vertelt dat het er misschien nog wel meer kinderen uit huis zijn geplaatst dan we nu weten. “Ze hebben nu gemeten tussen 2015 en 2020”, legt Karin uit. “En de kinderopvangtoeslagaffaire is al vanaf 2005 gaande.” Ze denkt dat het werkelijke aantal oploopt tot 4000 á 5000.
Vijf kinderen uit huis geplaatst
Vijf van Karin haar kinderen zijn uit huis geplaatst. Jinek vraagt haar om uit te leggen hoe dat eraan toe gaat. “In januari 2009 ben ik mijn huis kwijt geraakt”, vertelt Karin. De belastingdienst schreef elke maand 900 euro van haar rekening af, om schulden af te betalen. Toen ze haar huis kwijt raakte was ze hoogzwanger. “Toen kwam de vraag ‘Waar wilt u de kraamzorg?'”
Omdat ze geen huis had, had ze daar geen antwoord op. “Drie dagen later kwam het maatschappelijk werk van het ziekenhuis.” Toen haar pasgeboren zoontje zo’n tien dagen oud was, werd hij meegenomen door Jeugdzorg. Ze heeft hem niet teruggekregen. “Hij is inmiddels twaalf jaar.”
Basisbehoefte
Haar oudste kinderen werden zonder haar weten uit school gehaald. De middelste kinderen werden vanuit het huis waar ze toen verbleef opgehaald. “Ik had geen onderdak, de basisbehoefte voor de kinderen had ik niet”, vertelt Karin over de reden die Jeugdzorg opgaf voor de uithuisplaatsingen.
Sindsdien is het voor Karin niet mogelijk om contact te hebben met haar kinderen. Haar oudste zoon woont weer thuis, maar de andere kinderen kan ze niet eens een verjaardagskaart sturen. “Ik kan ze wel sturen, maar de kinderen krijgen ze niet.”
Zes jaar geen contact
Karin heeft vier psychologische tests ondergaan waaruit bleek dat ze ‘normaal’ was. “Dus ze geven jou die uitslag dat je normaal bent en alsnog geven ze de kinderen niet aan je terug?”, vraagt Jinek. “Ik weet niet zo goed wat ik erover moet zeggen.”
De gedupeerde moeder krijgt al zes jaar geen contact meer met de vier kinderen die nu niet meer thuis wonen. “Je kan bij Jeugdzorg blijven trekken”, zegt ze geëmotioneerd, “maar ze geven niks. Ik zou niet eens weten hoe ze eruit zien op dit moment.”
‘Horrormoeder’
Karin vindt dat ze door de overheidsinstanties weg wordt gezet als horrormoeder, terwijl ze thuis ook drie kinderen heeft waarvoor ze wel mag zorgen. De jongste twee zijn nooit in aanraking gekomen met jeugdzorg. “Aan de ene kant word ik als horrormoeder neergezet tegenover mijn kinderen en aan de andere kant ben ik een goede moeder en doe ik alles goed.”
“Daar zit mijn strijd in, waarom kan ik niet gewoon al mijn kinderen in ieder geval zien? Waarom is dat zo moeilijk?”
Nila raakt door Toeslagenaffaire mogelijk voor de tweede keer kinderen kwijt: 'Zo vernederend'Lees ookKijk het hele interview met Karin in Jinek hier terug.