Eind oktober werd een landelijke lerarenstaking uitgeroepen voor woensdag 6 november. Afgelopen dagen is daar verwarring over ontstaan: wordt er nou wel of niet gestaakt?
Wij leggen het uit aan de hand van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd.
Landelijke onderwijsstaking
Nederland kampt met een groot lerarentekort. De bonden stellen dat het tekort zo groot is, dat klassen naar huis worden gestuurd. Een school in Amsterdam is om dezelfde reden gesloten. Om dit gat te dichten, is geld nodig: ruim 420 miljoen euro. Het kabinet was eind oktober nog niet bereid dit bedrag vrij te geven, daarom legden leraren in het basis- en voortgezet onderwijs tijdens de landelijke lerarenstaking op 15 maart het werk neer, en zou er een tweede staking plaatsvinden op woensdag 6 november, de dag waarop de begroting voor het onderwijs in de Tweede Kamer wordt behandeld.
Afgelopen vrijdag kwamen echter de cijfers over het lerarentekort naar buiten. Vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een chronisch tekort aan leraren. In het speciaal onderwijs gaat het zelfs om twee derde van de scholen. De zorg is groot bij de vakbonden, al helemaal omdat de griepgolf nog moet komen.
Het kabinet maakte op de vrijdag dat de alarmerende cijfers naar buiten kwamen, bekend 460 miljoen euro extra opzij te leggen voor het onderwijs. Dat bedrag moet zorgen voor hogere salarissen en een lagere werkdruk. Minister Arie Slob maakte deze afspraak met de vakbonden en schoolbesturen.
Commotie
Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsbond in Nederland, trok hierop de staakoproep voor woensdag in. Het besluit van Verheggen zorgde voor veel commotie onder collega’s. Via social media maakten leraren bekend dat zij toch willen staken. Ook onderwijsbond Leraren in Actie meldde zaterdag in het Radio 1 Journaal dat zij de landelijke onderwijsstaking toch doorzetten en woensdag het werk neerleggen. Hierdoor ontstond verwarring bij ouders. Gaat de staking nou wel of niet door?
Zondag maakte onderwijsbond AOb ook een ommezwaai. De bond lastte zondag een crisisberaad in, waarna de staakoproep voor aanstaande woensdag weer van kracht werd. Daarnaast legde voorzitter Liesbeth Verheggen per direct haar functie neer. Ze geeft aan het besluit afgelopen vrijdag te snel te hebben genomen. “Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekend aan het hoofdbestuur moeten voorleggen”, citeert de AOb op haar site.
‘Inschattingsfout’
Ook CNV Onderwijs zegt dat het afblazen van de onderwijsstaking een inschattingsfout was. “Die extra 460 miljoen euro is geen structureel geld. Veel onderwijspersoneel wil toch laten blijken dat het niet voldoende is en dat er structureel geld bij moet”, zegt CNV Onderwijs-voorzitter Jan de Vries. De onderwijsstaking gaat woensdag dus door.