Mensen met een verstandelijke beperking leven gemiddeld zestien jaar korter dan mensen zonder beperking. Ze krijgen lang niet altijd de juiste zorg, blijkt maandag uit onderzoek van Radboudumc.
Mensen met verstandelijke beperking sterven te vroeg door onjuiste zorg
Mensen met een verstandelijke beperking hebben daardoor drie keer meer kans om onnodig vroeg te overlijden, meldt RTL Nieuws.
Niet inschatten
Er zijn in Nederland 142.000 mensen met een lichte tot zware verstandelijke beperking. Zij hebben bijvoorbeeld hersenletsel of het syndroom van Down en kunnen niet altijd duidelijk maken waar ze precies pijn hebben. Artsen kunnen daardoor vaak niet goed inschatten wat er mis is. Uit onderzoek naar 6600 sterfgevallen onder mensen met een verstandelijke beperking, blijkt nu dat jaarlijks 500 van hen te vroeg overlijden.
Geen onderzoek
Hoogleraar Geraline Leusink van het Radboudumc vergelijkt het met het behandelen van kinderen. “Als aan kinderen wordt gevraagd waar ze pijn hebben, wijzen ze altijd naar hun buik”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Ook als de pijn niet in de buik zit.” Het valt artsen daarnaast niet altijd op dat patiënten zich anders gedragen, omdat ze denken dat het door de beperking komt. “Maar iemand kan ook veel pijn hebben door kanker of een hart dat niet goed functioneert. Dat wordt dan niet goed onderzocht.”
Lees ook
Zo ziet een dag in de zorg eruit: ‘Er is geen tijd meer voor een praatje’
Speciale arts
Om betere zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te kunnen realiseren, komt er volgend jaar een speciale Arts voor Gehandicapten (AvG) in het Radboudumc. Vanaf januari is deze arts zeven dagen per week beschikbaar. Ook heeft het ziekenhuis een speciale poli opgericht.