Adele ontving deze week bakken met kritiek vanwege een foto die ze deelde op social media. De zangeres zou zich schuldig hebben gemaakt aan culturele toe-eigening, maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat is het verschil met culturele waardering?
Wat is het verschil tussen culturele toe-eigening en culturele waardering?
Culturele toe-eigening vs. culturele waardering
Misschien vraag je je af: waarom maken mensen zich zó druk om een kapsel? Het ligt allemaal ook best genuanceerd en gevoelig.
‘Cultural appropriation’
Laten we even teruggaan naar de ophef rondom Adele. Zij plaatste een (carnavals)foto waarop ze te zien is met bantoe-knotjes, een kapsel dat van oudsher hoort bij volkeren in centraal- en zuidelijk Afrika. Aangezien de zangeres niet Afrikaans is en ook niet in het bezit is van zwart haar, zien sommigen het als ongepast dat zij deze haarstijl draagt.
https://www.instagram.com/p/CEh6gF5AwXh/?utm_source=ig_embed
Een reactie onder de foto luidt: ‘Zwarte vrouwen worden gediscrimineerd om het dragen van culturele haarstijlen zoals Bantoe knotjes en dreadlocks maar witte mensen niet, het is oneerlijk en dat is waarom mensen boos zijn.’ De geschiedenis achter deze haarstijlen wordt namelijk vaak niet genoemd, en dat is pijnlijk. Zwarte mensen worden in de huidige maatschappij nog altijd bekritiseerd vanwege dit soort traditionele cultuuruitingen, en witte mensen niet.
Iets vergelijkbaars gebeurde afgelopen jaar bij reality-ster Kendall Jenner. Zij kwam onder vuur te liggen nadat ze een afro had laten zetten. Het oneerlijke zit erin dat zij niet gediscrimineerd zal worden vanwege deze haarstijl, terwijl zwarte mensen nog altijd wél hierom worden bekritiseerd, ontslagen of niet aangenomen.
“We zien dat de link tussen zwarte cultuur en de mensen en geschiedenis die deze cultuur hebben gecreëerd, vervaagt. De populaire en mainstream elementen uit de cultuur worden omarmd, maar de mensen achter deze cultuur niet in dezelfde mate”, vertelt professor Keisha Brown aan Huffpost.
Cultural appreciation
Aan de andere kant zijn er ook mensen die vinden dat Adele de cultuur juist waardeert en viert. ‘Ik ben Afrikaans en heb er geen probleem mee dat witte mensen mijn cultuur waarderen. Of het nu een haarstijl is of traditionele kleding, het maakt me juist blij’, schrijft iemand anders onder de foto.
Dus waar ligt de grens tussen toe-eigening en waardering precies? Dat is lastig. Het belangrijkste is dat je weet waar een bepaalde uiting vandaan komt. Neem je een haarstijl over zonder blijk te geven van die kennis? Dan is het culturele toe-eigening. Weet je wél waar het vandaan komt en ga je hier respectvol mee om? Dan is het culturele waardering.