Een deel van het zorgpersoneel in Nederland dreigt te stoppen met werken, uit onvrede met zijn salaris.
Dat meldt NU’91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij hebben dit onder ruim 3000 zorgprofessionals gepeild.
Terugbetalen
Aan het begin van de coronacrisis werd nog massaal geklapt voor de zorg, maar nu is de maat vol. Verpleegkundigen voelen zich niet serieus genomen door de politiek, zo blijkt uit de peiling. Ook hebben ze het idee machteloos te staan, schrijft RTL Nieuws. Maandag werd bekendgemaakt dat zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis meer werkten, mogelijk toeslagen moeten terugbetalen. Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen zei geen uitzonderingen te kunnen maken op het beleid van de Belastingdienst.
SP-leider Lilian Marijnissen reageerde daarop verontwaardigd: “Zorgverleners draaiden in de coronacrisis dubbele diensten en alle vrije dagen werden ingetrokken. Als het aan het kabinet ligt, worden ze daar nog voor gestraft ook.” GroenLinks-voorman Jesse Klaver sluit zich daarbij aan. “Onvoorstelbaar. Deze mensen hebben de benen uit hun lijf gelopen om ons gezond te maken en houden. En dan zegt de regering nu: o trouwens, je hebt te veel uur gewerkt, dus krijg je deze toeslagen niet meer.” Of de politici dit nu zullen bespreken in de Tweede Kamer, is niet bekend.