Miljoenen Congolezen gaan vandaag naar de stembussen om een nieuwe president aan te wijzen. De verkiezingen in Congo zorgen al weken voor onrust.
Al weken onrust, maar vandaag kiest Congo eindelijk voor nieuwe president
De huidige president Joseph Kabila is na een ambtsperiode van 17 jaar niet herkiesbaar.
Opvolger
De keuze is reuze. Veertig miljoen stemgerechtigden kunnen kiezen uit eenentwintig kandidaten. Kabila hoopt dat de voormalig minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary hem opvolgt. De EU heeft Shadary eerder sancties opgelegd voor het neerslaan van protesten van de oppositie.
Onrust
Die verkiezingen kwamen er niet zomaar. Het heeft twee jaar geduurd voordat Kabali aan de binnenlandse druk bezweek en de verkiezingen liet plaatsvinden. Die werden deze maand trouwens nóg een weekje langer uitgesteld door een mysterieuze brand in een depot, waarbij duizenden kiesmachines zouden zijn vernietigd.
Belangrijk land
Congo is één van de grootste en belangrijkste landen van Afrika en is zeer rijk aan grondstoffen. Toch loopt Congo qua ontwikkeling ver achter op andere Afrikaanse landen. Dit komt mede door de jarenlange conflicten die er hebben gewoed en nog steeds woeden. Het blijkt een gigantische uitdaging om de veertig miljoen kiesgerechtigden te laten stemmen in afgelegen gebieden zonder stroom- en wegennetwerk, zo meldt NRC.
Lees ook
Al honderd doden na ebola-uitbraak in Congo, geweld belemmert hulpdiensten
Uitslag: betrouwbaar of niet?
Voor de uitslag van de verkiezingen moeten we nog even geduld hebben, want die wordt pas over een week verwacht. En of die resultaten betrouwbaar zijn is ook de vraag. De oppositie vertrouwt de manier van stemmen tellen niet. Verder zijn 1,2 miljoen Congolezen – uit een gebied met voornamelijk oppositie-aanhangers – hun stem kwijtgeraakt. Volgens de regering vanwege een ebola-uitbraak, maar de oppositie denkt dat er andere, politieke redenen voor zijn.