Nieuw jaar, nieuwe regels: van minder partneralimentatie tot langer geboorteverlof voor de partner. LINDA.nl zet op een rij wat er komend jaar voor jou gaat veranderen.
Ben je in het nieuwe jaar meteen goed op de hoogte.
1. Partneralimentatie
De alimentatie die de partner bij een scheiding moet betalen gaat vanaf 2020 fors op schop. In het oude systeem had iemand recht op twaalf jaar alimentatie, maar dat wordt nu ingekort tot maximaal vijf jaar of tot de helft van het huwelijk. Als je drie jaar getrouwd was, heb je recht op anderhalf jaar alimentatie.
2. Dienstplicht
De dienstplicht gaat vanaf volgend jaar ook voor vrouwen gelden. Alle meisjes vanaf zeventien jaar krijgen een brief van de overheid over de dienstplicht. In de praktijk verandert er echter weinig. Sinds 1996 hoeft niemand via dienstplicht het leger in, omdat Nederland een beroepsleger heeft.
3. Geboorteverlof
Ook is er vanaf halverwege volgend jaar goed nieuws bij een baby op komst. Partners kunnen vanaf 1 juli tot vijf weken extra geboorteverlof opnemen. Ze krijgen dan een uitkering van 70 procent van hun dagloon. De partner moet het verlof opnemen in de eerste zes maanden na de geboorte van het kind.
4. Roken
Het is een van de meest gehoorde goede voornemers: stoppen met roken. In 2020 wordt dat nóg meer gestimuleerd door de verhoging van de accijns op sigaretten. In de eerste drie maanden van het jaar wordt een pakje 14 cent duurder, vanaf 1 april komt daar nog eens 1 euro bij. Ook wordt hulp bij het stoppen met roken goedkoper, want voortaan hoef je geen eigen risico te betalen als je een ‘stoppen met roken’-programma volgt.
5. Vrouwenquotum
Het is nog niet honderd procent zeker of het vrouwenquotum er in 2020 komt, maar volgens minister Van Engelshoven moet de maatregel ‘zo snel mogelijk’ ingevoerd worden. De Tweede Kamer stemde afgelopen december voor een bindend vrouwenquotum bij beursgenoteerde bedrijven.
In 2020 krijgen ouders meer kinderopvangtoeslag. Het is afhankelijk van de hoogte van je inkomen, het aantal kinderen dat je hebt en het soort opvang hoeveel de toeslag stijgt. Wil je uitrekenen wat jij volgend jaar ontvangt? Dat kan op de website van de Rijksoverheid.
7. AOW-leeftijd
Het is voor velen misschien nog ver weg, maar ooit ga je stoppen met werken. In eerste instantie besloot de regering dat de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd zou worden naar 66 jaar en 8 maanden, maar in het pensioenakkoord is vastgelegd dat hij toch blijft staan op 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 gaat de AOW-leeftijd verder omhoog.