Gescheiden ouders hebben veel vragen over de invloed van de coronacrisis op de omgangsregeling. Zijn ze nog steeds verplicht om zich aan de omgangsregeling te houden? En wat gebeurt er als er een lockdown wordt afgekondigd?
'Veel vragen gescheiden ouders over corona en omgangsregelingen'
De Nationale Adviesbalie reageert op deze prangende vragen.
Ouders
Het juridisch adviesbureau krijgt hier de afgelopen week veel telefoontjes over. Sommige ouders houden hun kind vanwege het besmettingsgevaar liever binnen, in plaats van het mee te geven aan de andere ouder.
Volgens De Nationale Adviesbalie is het coronavirus echter geen reden om je kind bij een van de ouders te houden. “Onthoud dat jouw ex ook gek is op jullie kind en het ook verschrikkelijk vindt om hem/haar te moeten missen. Daarnaast is het voor je kind ook belangrijk dat alles zoveel mogelijk normaal blijft “, aldus het bureau.
Lees ook
Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug van overheid
Gezondheidsklachten
Als een van de gescheiden ouders gezondheidsklachten heeft, wordt het een ander verhaal. “Overleg in dit geval hoe jullie dit oplossen. Door zelf te bepalen dat je de kinderen niet naar hem/haar toebrengt, krijg je alleen maar ruzie.”
Datzelfde geldt wanneer beide ouders een cruciaal beroep hebben en gewoon aan het werk moeten. Ook dan moeten afspraken in overleg worden aangepast.
Lees ook
Maaike Olde Olthof: ‘Mijn scheiding was erg, maar het was geen rouw’
Kinderen
In het geval van een lockdown zijn sommige ouders erg bang dat zij hun kinderen wekenlang niet te zien krijgen, merkt De Nationale Adviesbalie. En dat is terecht. Volgens het bureau is de kans namelijk groot dat de kinderen dan inderdaad bij de ouder moeten blijven bij wie ze op dat moment zijn.
Dit kan dus betekenen dat de ander de kinderen een poosje niet ziet. “Ontzettend vervelend, zowel voor jou als voor de kinderen, maar dit is overmacht. Gelukkig kunnen we online goed met elkaar communiceren, waardoor je wel contact kunt houden en bijvoorbeeld met elkaar kunt skypen.”