De automobilist die zondag voor de Sionkerk op Urk op een verslaggever van PowNed inreed, moet zich bij de politierechter melden. Hij werd zondag meteen aangehouden.
Het OM oordeelde dat hij zich ook in de rechtbank moet verantwoorden.
Urk
Zondag openden enkele gereformeerde gemeenten, ondanks de coronamaatregelen, hun kerkdeuren weer. Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel en de Sionkerk op Urk waren verslaggevers aanwezig om kerkgangers vragen te stellen.
De man die de PowNed-verslaggever aanreed, wordt door het OM Midden-Nederland verdacht van mishandeling en/of bedreiging. Daarvoor verschijnt hij voor een politierechter. Een politierechter behandelt alleen strafzaken waarbij maximaal twaalf maanden gevangenisstraf opgelegd kan worden. Deze zittingen zijn openbaar.
De zaak van de kerkganger die zondag in Krimpen aan den IJssel een Rijnmond-verslaggever mishandelde, is wel een besloten hoorzitting.
De Gereformeerde Gemeente Urk liet in een verklaring weten dat zij ‘alle vormen van ongeoorloofd geweld radicaal afwijst’. Maar de kerk zegt ook dat de verslaggever van Powned ‘welbewust, provocerend, voor de inparkerende auto sprong’.
‘Deze verslaggever vertoonde dat laakbare gedrag overigens bij meerdere auto’s en personen, dit tot grote ontsteltenis en groeiende ergernis van naar de kerk komende gemeenteleden.’ Volgens de kerkgemeente staat de Veiligheidsdriehoek ook achter dit standpunt.
Randdebielen
Eerder deze week noemde het bestuur van de Sionkerk de journalisten ’terroristen’ en ‘randdebielen’. “Een stuk of dertig man stond voor onze hoofdingang en een paar zijn zelfs op ons terrein gekomen. De ingang werd geblokkeerd en daardoor hadden mensen niet voldoende ruimte om naar binnen te gaan. De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten.”