Het water staat ze aan de lippen. Daarom slaan verschillende afdelingshoofden van ic-afdelingen van de academische ziekenhuizen in Nederland alarm.
Ze willen dat er snel meer wordt gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Alarm ic-afdelingshoofden
‘De vraag om ic-capaciteit zal de komende weken (te) groot worden. Wij vrezen dat we onze verantwoordelijkheid niet meer kunnen waarmaken en niet meer iedereen de juiste ic-zorg, zoals we dat gewend waren, kunnen geven. We roepen daarom iedere Nederlander op om te doen wat in zijn/haar positie mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen’, schrijven de ic-bazen in een verklaring op Twitter.
En als er (te) veel bedden bijkomen, is er niet genoeg personeel. Dan moet het aantal patiënten per verpleegkundige worden verhoogd, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de zorg.
Coronapatiënten
Er zouden ook te veel coronapatiënten zijn om andere mensen nog goed te kunnen helpen, zoals mensen die een hartoperatie nodig hebben of een ongeval hebben gehad.
De afgelopen weken nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen opnieuw toe. Ongeveer 129.000 Nederlanders zijn in oktober positief getest op het coronavirus.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in 31 dagen tijd 129.131 nieuwe gevallen. Dat is bijna evenveel als in augustus (ruim 75.000) en september (meer dan 62.000) bij elkaar.
‘Wij vinden dat er nú iets moet gebeuren’, schrijft Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, op Twitter. Hij sprak zijn zorg ook uit in het programma Nieuwsuur. De intensivist vindt onder meer dat de vaccinatiegraad omhoog moet.
“Het liefst boven de negentig procent. We denken dat huisartsen een sleutelfiguur zijn om de mensen die niet gevaccineerd zijn te bereiken.”