Snotteren, hoesten en proesten: het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Inmiddels noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak een pandemie.
Bangmakerij of serieuze zaak?
Paniek
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt dat het woord pandemie niet zomaar gebruikt wordt, want dan kan leiden tot grote paniek. Er is volgens hem een duidelijke reden voor deze ‘virus-upgrade’.
“We zijn enorm bezorgd over zowel de snelle verspreiding als de ernst en het gebrek aan daadkracht. Wij hebben daarom vastgesteld dat Covid-19 (naam virus) een pandemie kan worden genoemd.”
Van epidemie naar pandemie
Van epidemie naar pandemie. Wat houdt dat in? Een pandemie is simpelweg een wereldwijde epidemie (het aantal gevallen van griep gedurende een bepaalde periode ligt aanzienlijk hoger dan de rest van het jaar) op wereldwijde schaal.
Iets is een pandemie als er zogenoemde infectieketens zijn, en treft mensen wereldwijd. Een epidemie kan beperkt worden tot een eigen land.
Het is niet de eerste keer dat een vorm van griep zorgt voor een pandemie. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kreeg de wereld te maken met de Spaanse griep en vielen naar schatting twintig tot honderd miljoen doden. In 2009 werd, tot nu toe, de Mexicaanse griep ook bestempeld als pandemie.
Wereldwijd zijn ruim 4.269.684 mensen positief getest op het COVID-19-virus. Bijna 287.529 personen zijn aan de gevolgen daarvan overleden. In Nederland zijn inmiddels 42.788 bekende besmettingen, maar dit kunnen er nog (veel) meer zijn, omdat lang niet iedereen wordt getest. Half mei staat het dodental op 5.456 personen.