Het aantal vrouwen dat omkomt bij gewapende conflicten is verdubbeld. De toename in cijfers komt vooral door de slachtoffers in de Gazastrook.
Uit cijfers blijkt: burgerslachtoffers zijn twee keer zo vaak vrouw
Dat blijkt uit onderzoek van VN-mensenrechtenorganisatie UN Women.
Vrouwelijke burgerslachtoffers
In 2023 waren vier op de tien dodelijke slachtoffers bij gewapende conflicten vrouw. Dat is twee keer zoveel als in 2022. Het onderzoek laat ook zien dat seksueel geweld tegen vrouwen wereldwijd met 50 procent is gestegen.
“Militaire macht en politieke besluitvorming over oorlog worden nog steeds gedomineerd door mannen. Vrouwen blijven de prijs betalen voor de oorlogen van mannen”, concludeert directeur UN Women, Sima Bahous, in het rapport.
De VN besloot twintig jaar geleden dat vrouwen betrokken moeten worden bij vredesprocessen, maar dat is verre van de realiteit. In 2023 waren minder dan 10 procent van de vrede-onderhandelaars vrouw. Het blijkt uit onderzoek dat het betrekken van vrouwen voor meer veiligheid en stabiliteit kan zorgen.
Bescherming
Het onderzoek laat zien dat het groeiende aantal vrouwelijke slachtoffers te wijten is, aan een groeiende nalatigheid om vrouwen en kinderen te beschermen tijdens oorlogen. “Plekken waar burgers verblijven, zoals scholen en ziekenhuizen, worden doelgericht aangevallen”, aldus universitair docent politiek geweld en gender Meredith Loken aan NOS.
UN Woman concludeert dat het gebrek aan gezondheidszorg voor vrouwen ook een grote rol speelt in de doodsoorzaken. In Gaza zijn er ruim 70.000 zwangere vrouwen die te maken hebben met voedseltekorten en het risico lopen om ziek te worden.
Oorlog
Het Israëlische leger heeft meer vrouwen en kinderen gedood in Gaza, dan in een ander conflict de laatste twintig jaar, concludeert mensenrechtenorganisatie Oxfam International. “Het hoge aantal getroffen vrouwen komt niet altijd door doelgericht vrouwengeweld, maar door het willekeurig aanvallen van burgers”, vertelt Loken.
De VN wil de positie van vrouwen tijdens de oorlog verbeteren, maar het gebrek aan financiële middelen maakt het moeizaam. “In Sudan dringen tientallen door vrouwen geleide organisaties aan op een inclusiever vredesproces. Deze inspanningen worden grotendeels niet ondersteund of niet erkend in formele vredesonderhandelingen”, aldus UN Women.
'Wat zou je zelf aantrekken als je moest vluchten voor de oorlog?'Lees ook