Tientallen mensen stuurden hem een bericht naar aanleiding van zijn emotionele betoog over de provincie Friesland, die als enige provincie geen regenboogvlag heeft. “Ik snap de Friese mentaliteit als geen ander en weet dat we alles het liefste op onze manier doen”, stelt Bousema.
“Maar de politici die een paar jaar geleden tegen het heffen van de regenboogvlag stemden, hebben geen idee wat voor signaal ze daarmee afgeven aan lhbti’s. Ze snappen niet wat de impact van de vlag is als symbool voor onze gemeenschap. En snappen dus ook niet dat het tegen stemmen als een enorme afkeuring voelt.”
Bousema kreeg honderden berichten via sociale media en de mail. Lhbti-jongeren uit de provincie, maar ook ouders die hun homoseksuele kinderen willen steunen. Zo kreeg de presentator een berichtje van een lesbisch meisje dat na haar middelbare schooltijd is weggegaan uit Friesland. Ze wil niet meer terug, omdat ze zich niet welkom voelt in haar eigen provincie.
Regenboogvlag
Alle andere Nederlandse provincies namen wel een motie aan om op bijzondere dagen de regenboogvlag op het provinciehuis te heffen. “Veel mensen hebben niet door hoe hard het nog nodig is om dat soort publiekelijke steunbetuigingen te krijgen”, beklemtoont Bousema. “‘Homo’ wordt steeds vaker als scheldwoord gebruikt. Het aantal zelfmoorden onder lhbti-jongeren is hoger dan onder niet-lhbti’s. In de noordelijke provincies werden 129 aangiften gedaan van homodiscriminatie.”
Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) diende naar aanleiding van de uitzending een aantal Kamervragen in over Friesland als enige niet-regenboogprovincie. De provincie zelf liet in een reactie weten dat de Friese vlag ‘inclusief genoeg is en staat voor alle inwoners van Friesland, ook de lhbti’.