Presentator Johnny de Mol heeft ontzettend veel respect voor de deelnemers.
Niet zielig
Volgens De Mol is het een misverstand dat alleen oude mensen de ziekte hebben. Er is ook een aanzienlijke groep die nog actief in het leven staat, zegt hij tegen het ANP. “Dit zijn kwetsbare mensen die ziek zijn maar niet zielig. Ze willen graag gehoord en gezien worden”, aldus De Mol.
De negen kandidaten, allemaal zonder ervaring in de horeca, gaan onder leiding van chefkok Ron Blaauw als restaurantmedewerker aan de slag. Dat leverde volgens Johnny de meest uiteenlopende situaties op.
De Mol: “Dan waren ze weer iets vergeten of wisten ze even niet meer wat voor ingrediënten bij een gerecht moeten. Dit programma is echt met een lach en een traan. Dat wisselde elkaar soms in rap tempo af.”
Lach en een traan
De gemaakte fouten zorgen aan de ene kant voor pijnlijke momenten maar zijn aan de andere kant vaak ook gewoon grappig, ook voor de deelnemers. Af en toe lachen is essentieel, zegt Johnny.
“Op het moment dat je er om kan lachen, ben je de schaamte voorbij. Wij zagen dat ze stappen maakten als ze ook gewoon na tien keer dezelfde vraag stelden. Dat is natuurlijk heel knap als je dat kan.”
Dat beaamt ook gezondheidszorgpsycholoog en hoogleraar Marjolein de Vugt van het Maastricht UMC+, die als expert aan het programma is verbonden.
Grappige vergissing
“Het is soms een lastig evenwicht tussen verdriet omdat iets niet lukt en plezier om een grappige vergissing. Doordat de deelnemers zelf ontzettend veel humor inbrachten ontstond eigenlijk ruimte om fouten te mogen maken”, zegt ze.