Het nieuwe thuiswerken: in de ene hand de baby en in de andere hand de laptop. De grens tussen werk en privé is steeds onduidelijker geworden.
Hoe zorgen we dat we niet verzuipen in alle drukte en positief blijven in deze uitdagende coronatijden?
Het nieuwe thuiswerken: in de ene hand de baby en in de andere hand de laptop. De grens tussen werk en privé is steeds onduidelijker geworden.
Hoe zorgen we dat we niet verzuipen in alle drukte en positief blijven in deze uitdagende coronatijden?
Tony Crabbe schreef de besteller Nooit meer te druk. Wij spraken hem over zijn nieuwe boek: Een nieuw begin. Dit boek kan dienen als kompas in tijden van corona. Het biedt de lezer houvast en helpt duidelijke keuzes te maken in tijden waar veel op ons af komt. Wat blijkt, niet alles is even belangrijk of kan tegelijk.
We spreken Tony via Skype. Hij woont in Spanje, waar de lockdown erg streng is. Hij werkte eerder al veel vanuit huis maar het was voor hem toch zoeken naar een goede balans thuis, met zijn vrouw en kinderen. Het boek heeft hij in twee weken geschreven. “Het waren lange dagen maar gelukkig bouwde ik tussendoor hersteltijd in; Star Wars kijken met mijn gezin”, aldus Crabbe. De nood om het snel te schrijven was hoog. Want een boek over; hoe de coronatijd goed te doorstaan, moet men toch lezen wanneer je in de situatie zit. En wie weet hoe lang dit nog duurt?
Het elke dag thuiswerken heeft de routines van de dag in de war geschopt. Normaal zag je ochtend er misschien wel zo uit; een snel ontbijtje, op de fiets naar werk en je collega’s begroeten met ‘slappe koffieapparaat’ verhalen. Nu sta je op, drink je lekkere koffie en tja, dan moet je jezelf toch echt naar die laptop slepen. De dag moet beginnen, maar je kunt de loomheid niet echt van je afschudden. Crabbe: “Transities van ontbijt naar starten met werken of het eindigen van je werkdag zijn erg bepalend. Dagelijkse routine helpt hierbij. Alleen deze routines zijn overhoop gehaald doordat we nu met zijn allen thuiswerken.”
Ook het privéleven heeft een ander ritme gekregen. Waar kinderen je thuis zagen na je werk, zien ze je nu terwijl je moet werken. “Bij ons zijn er nieuwe gewoontes ontstaan. Zo sta ik niet vrijdag in de kroeg met een biertje maar hebben wij nu een filmavond met het hele gezin. We hadden deze overigens eerst op woensdag waardoor we we veel te laat naar bed gingen. Nu vieren we het weekend met de vrijdagfilm. Zo voorkom je dat elke week een grote blur wordt en bouw je ritme in een week.”
Er komen ontzettend veel dingen op ons af. We hebben enorm veel keuzes te maken; mijn werkgever belt, maar mijn kind huilt, waardoor makkelijk het hoofd op hol slaat. Dit kan veel energie kosten waardoor je geen energie meer overhoudt voor de juiste dingen.
Crabbe: “Nee zeggen, het klinkt negatief maar dat is het niet. Door nee te zeggen creëer je tijd en ruimte voor dingen die voor jou waardevol zijn. Dus; hou het simpel. Focus je op drie grote taken in een week en hou daaraan vast. Zo’n taak kan zowel privé, zakelijk of een mix zijn.”
De techniek die het mogelijk maakt met zijn allen thuis te werken heeft veel voordelen. De meetings met dertig man achter de laptop werken goed met enige ‘video-etherdiscipline’. We zijn altijd en overal bereikbaar. Dit schetst direct de keerzijde. Slack, Zoom, Teams, het staat de hele dag en avond aan. Men is constant oproepbaar.
Crabbe vertelt: “We hebben ook geen ‘excuus’ meer om ‘s avonds niet te werken; nee ik kan vanavond om acht uur geen call doen want ik zit bij de opera. We denken dat al deze notificaties en constante beschikbaarheid ons niets doen, maar dat is niet wat onderzoek ons vertelt.” Stress en een mogelijke burn-out als gevolg ligt op de loer. Het is daarom van groot belang dat je uitschakelt.
Op dit moment consumeren we veel negatief nieuws. Kranten staan vol met woorden als crisis, dodental en gevaar. Crabbe moedigt aan om vooral positief te blijven en juist deze periode te gebruiken om te groeien. “Het nastreven van positieve doelen creëert een andere staat van zijn. Wanneer je je focust op dingen die je wél kunt controleren geeft dat je meer positieve energie. Creativiteit en positiviteit zijn manieren om een situatie te benaderen, zoals wij hebben gedaan met de vrijdagavond filmavond. Grijp deze tijd aan om verder te gaan dan overleven en richt je op wat jij belangrijk vindt en ga dat doen.”
We weten niet wanneer, maar dát er een einde komt aan deze unieke situatie, is zeker. Het mooie van zo’n periode is dat je goed kunt reflecteren. Wat heeft deze periode met mij gedaan, hoe ben ik ermee omgegaan en heb ik er iets van geleerd? Om geheel in Crabbe-stijl af te sluiten met een positieve noot zegt hij: “Deze periode doet ons beseffen dat gedragspatronen over ons gaan en dwingt ons onszelf er mee te confronteren. Daarnaast hebben we gezien dat organisaties zich ontzettend snel hebben aangepast en realiseren we ons nu des te meer dat wij dingen kunnen veranderen in de toekomst.”
Een nieuw begin is nu te koop.
Tony Crabbe