Waterbedrijf Vitens deed onderzoek naar ons watergebruik en wat blijkt: het is véél te veel. Woordvoerder Bram Inklaar geeft tips om water te besparen.
Men denkt dat ze 60 liter per dag gebruiken, maar dit is in werkelijkheid 120 liter.
Watergebruik blijft stijgen
Ons gebruik van 120 liter kan volgens Bram Inklaar, woordvoerder van Vitens, veel minder. ‘Iedereen moet water gebruiken en dat is ook helemaal niet erg. Maar het verbruik blijft stijgen. Er komen steeds meer Nederlanders, meer huizen en Nederlandse bedrijven gaan meer produceren (waar ook water voor nodig is).’ Uit onderzoek blijkt dat tot 2050 het waterverbruik tot 30% kan stijgen.
Om toch je steentje bij te dragen aan het overmatig waterverbruik, heeft Bram de volgende tips voor je.
1. Een minuut korter douchen
We douchen gemiddeld 8,3 minuten en daarmee verbruik je 70 liter drinkwater. Door een minuut korter te douchen bespaar je al snel 42,5 liter per persoon per week. En dat is ruim 2200 liter per jaar.
2. Waterbesparende douchekop
Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8500 liter per jaar.
75 procent van de Nederlanders heeft een tuin, maar een derde daarvan gebruikt een regenton. Terwijl een kwartier sproeien 100 liter (!) water kost. Regenwater is gratis en perfect om de planten water te geven of je auto schoon te maken. Daarnaast kun je er zelfs je ramen mee lappen.
4. Spoelonderbreker op de wc
33 procent van de Nederlanders gebruikt nooit een spoelonderbreker op het toilet. We gebruiken dagelijks 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het goede moment te gebruiken, bespaar je de helft van het water.
5. Draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht
Deze fout wordt door veel mensen gemaakt. De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen is zonde. Dan laat je al dat kostbare drinkwater zo weglopen, terwijl je het op dat moment niet nodig hebt. Met twee minuten tanden poetsen mét kraan open, spoel je meer dan 40 liter (per keer) water weg. Draai die kraan gewoon dicht, dan bespaar je een enorme hoeveelheid.
6. Vervang lekkende en druppelende kranen
Het is echt waar: een lekkende kraan kan wel duizenden liters water per jaar kosten. Je kunt dus zoveel water besparen om de lekkende kranen te vervangen. En als je toch zo lekker bezig bent: kies dan voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.
Wat er gebeurt als we niks met de tips doen? ‘Water wordt dan duurder’, zegt Bram. ‘Meer waterverbruik leidt tot meer investeringen in nieuwe waterwinningen. Dat heeft effect op de prijs van het water. Het is kostbaar en het duurt lang om te maken. Bovendien is er maar een beperkte hoeveelheid grond in Nederland beschikbaar.’