Er wordt veel gewaarschuwd en je denkt er nooit in te trappen: babbeltrucs. Toch stijgt het aantal slachtoffers nog steeds.
“De zeventig – en tachtigplussers trappen er het vaakst in”, vertelt wijkagent Theo Denie aan Hart van Nederland.
Stijging aantal babbeltrucs
Hij vervolgt: “Het gaat dan om bedragen tussen de honderd en duizenden euro’s.” In de afgelopen vijf jaar is het aantal babbeltrucs met achttien procent gestegen. De criminelen worden ook steeds creatiever.
“Mensen worden vaak telefonisch benaderd door mensen die zeggen dat ze van de bank zijn. Door een stukje vertrouwen te winnen via de telefoon merken wij dat de ouderen veel prijsgeven over hun persoonlijke situatie.”
Tips
Hoe kun je nu voorkomen dat je erin trapt? De politie deelt een aantal tips. Laat allereerst nooit zomaar mensen binnen die je niet kent. Je weet immers niet wie je in huis haalt. Vraag een persoon ook altijd om zich te identificeren als je het niet vertrouwt.
Staat er iemand voor de deur over bankzaken? Dat klopt niet, want medewerkers van een bank of verzekeringsbedrijf komen nooit spontaan langs om financiële zaken te regelen. Geef ook nooit een pincode of bankpas af. Een bank of politie vraagt hier namelijk nooit naar.
Bewaar de pincode en de bankpas ook los van elkaar ergens in huis. Ga verder niet in op telefonische verkoop, maar hang direct op. Een computer in huis? Installeer niet zomaar een nieuw programma als iemand daarover belt.