Met je kind naar het water lijkt tijdens deze snikhete dagen een topplan. Je kind kwijtraken is minder leuk, maar toch gebeurt dat nog te vaak. Hoe voorkom je dat?
Wij vroegen het Kees Buis, lifeguard van de Reddingsbrigade in IJmuiden.
Met je kind naar het water lijkt tijdens deze snikhete dagen een topplan. Je kind kwijtraken is minder leuk, maar toch gebeurt dat nog te vaak. Hoe voorkom je dat?
Wij vroegen het Kees Buis, lifeguard van de Reddingsbrigade in IJmuiden.
Hoe lekker: je gaat naar het strand of water met je kind en geniet van je boek of je smartphone. Fout. Als je alleen bent (maar ook als je samen bent), heb je de verantwoordelijkheid over je kind en is het belangrijk om je kind continu in de gaten te houden. Daarom kun je het kwijtraken van je kind volgens de Reddingsbrigade met een aantal makkelijke tips voorkomen. En die tips zetten wij voor je op een rijtje.
“Het is eigenlijk heel simpel: blijf bij je kind. Je moet niet denken dat je ‘straks’ wel even gaat kijken en daarom dus maar een boekje gaat lezen of je smartphone gaat checken. Voor je het weet ben je ze uit het oog verloren.”
“De zwemvaardigheid van kinderen neemt af, dus zorg dat ze niet alleen het water in gaan. Bedenk goed dat als je kleine kinderen hebt, zij het lastig vinden om dingen te herkennen. Ze lopen naar het water en denken dat in één rechte lijn te doen, maar vervolgens weten ze als ze terug willen niet meer waar ze zijn.”
“Ben je samen met je partner? Spreek dan af wie er even met de kinderen gaat spelen en wissel dat gewoon af. Zo blijf je alert, en kun je toch af en toe even wat voor jezelf doen.”
“Ga je het strand op? Zorg dan dat je precies weet wat je kind aanheeft. Mocht je ons aanspreken, is dit één van de eerste dingen die we vragen. Zo kunnen we je kind makkelijker terugvinden.”
“Spreek met je kind af dat áls ze papa of mama kwijtraken, ze weten waar ze heen moeten lopen. Kijk naar iets opvallends, niets met teksten, maar denk aan borden in bepaalde kleuren. Of zeg dat ze op de mannen of vrouwen met een geel shirt en rode broek af moeten lopen.”
“Sommige stranden hebben stromingen van een mui, waardoor je zo weggetrokken wordt. De zee lijkt heel rustig en kalm, waardoor je denkt dat het geschikt is voor kinderen om te zwemmen. Maar wij zijn eigenlijk gastheren en gastvrouwen, en vertellen maar al te graag waar je het best kunt gaan zwemmen.”
“De Reddingsbrigade heeft gratis polsbandjes die je gewoon kunt ophalen. Daar schrijf je je 06-nummer op zodat we je snel kunnen bereiken. Dat scheelt gigantisch. Kinderen weten uit schrik niet wat ze uit moeten brengen als ze hun ouders kwijt zijn, dus zo’n polsbandje helpt écht.”
“Ga je naar het strand of water met je kind? Zorg dat je goede afspraken maakt, op deze manier wordt een vermist kind voorkomen en kun je volledig genieten van zo’n stranddag.”
Kees Buis:
Lees ook
Reddingsbrigade waarschuwt: ‘Ouders, doe alsjeblieft die smartphone weg’
Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.