Het voortdurend thuiszitten door het coronavirus loont. Sinds de uitbraak van het virus stegen de Nederlandse banktegoeden met 52 miljard euro, blijkt uit onderzoek van ING Research.
Thuiszitten loont: meer dan ooit gespaard door coronacrisis
Meer dan de helft van dit recordbedrag was een ‘gedwongen besparing’.
Thuiszitten
In mei 2021 bedroeg het totale banktegoed van Nederlandse huishoudens 507 miljard euro. In de vijftien maanden van maart 2020 tot en met mei 2021 spaarden we daar een recordbedrag bij. Hoewel de inkomens gelijk bleven, heeft de besparing alles te maken met dat huishoudens gedurende de lockdown minder gemakkelijk geld konden uitgeven. Winkels waren dicht, vakanties onmogelijk en contactberoepen, zoals kappers, tijdelijk onbereikbaar.
Het bedrag van gemiddeld 3,5 miljard euro per maand is ongekend hoog. Zonder lockdown zouden we gemiddeld zo’n 2,2 miljard euro per maand sparen, aldus ING Research. Het piekbedrag van de besparingen vond plaats in mei 2020. In deze maand, waarin veel Nederlanders hun vakantiegeld krijgen, was de inleg 7,1 miljard euro.
Baanverlies
Naast de onbedoelde besparingen, zal volgens het onderzoek een deel ook te maken hebben met de angst voor baanverlies. In onzekere tijden is het vanzelfsprekend dat consumenten uit voorzorg minder kopen en banktegoeden oplopen, stellen de onderzoekers. Zo waren consumenten ook terughoudend met het bezoeken van winkels die wel open waren.
Tweede lockdown
Hoewel de tweede lockdown minder als een verrassing kwam, ziet ING Research een vergelijkbaar patroon. Men spaarde wederom aanzienlijk meer van december 2020 tot en met februari 2021. De toename van de tegoeden viel wel lager uit, om verschillende redenen. Zo veranderde het consumptiepatroon van huishoudens, waren aanbieders beter in staat hun diensten te leveren en hoefden huishoudens minder geplande reserveringen te annuleren, omdat zij de bui van een tweede lockdown al zagen hangen.
Lees ook
De kracht van corona: meer spaargeld, minder huwelijken en minder criminaliteit