Gisteren vertelde het Voedingscentrum ons dat producten die over de THT-datum zijn nog wel gegeten kunnen worden. Mits je goed je zintuigen gebruikt. Er kwamen een hoop reacties op.
Wij zetten een aantal reacties voor je op een rij.
Eten na de THT-datum
1. Carool: ‘Inderdaad even je gezond verstand, neus en smaakpapillen gebruiken! Wordt er óók minder weggegooid.’
2. Agnes: ‘Het ouderwetse ‘ruik er maar even aan’ komt weer terug.’
3. Jeanine: ‘Dus bier van september is helemaal prima.’
4. Jaimy: ‘Maakt pot appelmoes open, ziet bovenin schimmel, schept schimmel eruit. Zo! De rest is goed! #bijstandsmoederskwekenkinderenmetweerstand’
5. Shirley: ‘Gisteren kerriepoeder uit 2012 gebruikt. We zijn er allemaal nog.’
Niet meer eten na de THT-datum
6. Esme:‘Je weet dat schimmel verder gaat dan dat je ziet he. Wat je ziet is maar klein gedeelte.’
7. Emily: ‘Sorry maar ik doe dat dus echt niet. Ik ben zelf toen ik 1,5 jaar was met een ernstige vorm van voedselvergiftiging in een Spaans ziekenhuis terechtgekomen na het eten van ijs dat net niet meer kon. Juist zuivelproducten kunnen gevaarlijk zijn. Niet gezegd dat elk pak yoghurt of melk net over de datum gevaarlijk is, maar ik neem liever geen risico.’
9. Yvonne: ‘Chocolade over de datum vind ik niet te eten. Zo haalde ik eens een twix voor in de bioscoop. Ik nam een hap en proefde het meteen: die is oud. En ja hoor, toen ik weer buiten was en op de verpakking kon kijken, zag ik dat-ie een paar maanden over de datum was. Met andere dingen ben ik verder ook niet zo moeilijk. Yoghurt of kwark eet ik inderdaad vaak zonder problemen een paar dagen erna op.’