Elk jaar op de vierde donderdag van november wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd, een feest dat wij in Nederland niet kennen. Wat houdt de feestdag nou eigenlijk in?
En wat doen Amerikanen eigenlijk op die feestdag?
Elk jaar op de vierde donderdag van november wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd, een feest dat wij in Nederland niet kennen. Wat houdt de feestdag nou eigenlijk in?
En wat doen Amerikanen eigenlijk op die feestdag?
Vandaag is het de vierde donderdag van de maand en dus maken Amerikanen zich klaar voor Thanksgiving Day. Inwoners van de VS vieren de feestdag al decennialang op grootse wijze, maar ‘pas’ in 1939 benoemde president Franklin D. Roosevelt Thanksgiving als officiële feestdag, wat door het Amerikaanse Congres in 1941 werd goedgekeurd.
Het begon ooit als een initiatief van Engelse kolonisten, die een feest organiseerden om de Amerikanen te bedanken voor hun hulp bij de opbouw van een nieuw leven in de VS. Later groeide de dag uit tot een feestdag waarop de Amerikanen stilstaan bij al hun blessings, oftewel: waar ze allemaal dankbaar voor zijn in het leven.
Met de viering van Thanksgiving wordt in de VS het Holiday Season officieel ingeluid. Het feest wordt elk jaar groots aangepakt door de Amerikanen, die niet vies zijn van de nodige hysterie en uitbundigheid. En van kalkoen, zo blijkt, want jaarlijks komen met Thanksgiving meer dan vijftig miljoen kalkoenen op tafel.
Het serveren van kalkoen is een traditie in de VS die door de Amerikaanse president Abraham Lincoln in 1863 in het leven zou zijn geroepen. Maar niet iedereen gelooft dat Lincoln de kalkoen-trendsetter is; het dier zou als symbool van Thanksgiving zijn gekozen omdat er genoeg kalkoenen zijn voor de gehele populatie van de VS. Daarnaast leggen kalkoenen geen eieren en produceren ze geen melk, en leidt het offeren van miljoenen kalkoenen dus niet tot een massaal gebrek aan die twee voedingsmiddelen.
Hoewel we in Nederland geen Thanksgiving vieren, zien we toch steeds vaker dat er invloeden vanuit Amerika komen overwaaien. De bekendste daarvan is Black Friday, de dag na Thanksgiving, die het shopseizoen in de aanloop naar de kerstdagen inluidt met flinke kortingen. Een dag die bij de consument zeer geliefd is, maar niet bij de werkende Amerikanen, die zich in groten getale ziek melden op deze dag om een vierdaags weekend te hebben. Of omdat ze ziek zijn van een overdosis kalkoen, ook een mogelijke theorie.
Lees ook
Zo laat je je niet verleiden tot onnodige aankopen tijdens Black Friday
Thanksgiving wordt voornamelijk uitbundig gevierd op straat, waarbij parades met praalwagens en reusachtige luchtballonnen de show stelen. Helaas is dat dit jaar natuurlijk allemaal niet mogelijk.
In New York wordt jaarlijks de wereldberoemde Macy’s Thanksgiving Parade gehouden, zonder twijfel de bekendste in de VS. Maar ook in Chicago, Detroit en Houston zijn grote parades te zien. Verder zijn openbare schaatsbanen vaak gewoon toegankelijk en zullen enkele restaurants hun deuren openen.
Shoppen zit er op de dag zelf niet echt in, want aangezien Thanksgiving een nationale feestdag is, hebben alle Amerikanen in principe vrij. Ja, in principe, want er zijn natuurlijk altijd winkels die een uitzondering zijn op de regel. Maar waarom zou je willen shoppen? De dag erna is niet voor niets omgedoopt tot Black Friday.
Amerikanen zelf brengen Thanksgiving voornamelijk thuis door met hun families. Daar zijn ze vooral druk in de keuken, iemand moet die kalkoen tenslotte klaarmaken. Die ze overigens serveren met witte wijn-rozemarijn jus en cranberrysaus. Maar vergeet ook niet de aardappelpuree, ovenschotel en pumpkin pie toe, allemaal traditionele Thanksgiving-gerechten.
Voor de buis kijkt men op Thanksgiving vooral naar Holiday Season-films en footballwedstrijden, die dit jaar ook niet doorgaan. Daarnaast is er nog de jaarlijkse Turkey Pardon, waarbij de president een kalkoen vrijlaat. Deze wordt vervolgens overgedragen aan een boerderij of verzorger bij wie de kalkoen een lang en fijn leven zal leiden.
Dit keer vond de vrijlating woensdag al plaats. De laatste keer voor Donald Trump. Het is een van de weinige media-optredens die hij nog doet, na zijn nederlaag tegen president-elect Joe Biden.