Met een telefoon in de hand fietsen, is vanaf vandaag verboden. Wie wordt betrapt op fietsend bellen of appen, krijgt een boete van 95 euro.
De politie in Amsterdam heeft vannacht al zes bekeuringen uitgeschreven, meldt AT5.
Stijging verkeersdoden
Het verbod moet het aantal doden en gewonden in het verkeer terugdringen. De daling van het aantal verkeersdoden stagneert de laatste jaren en het aantal ernstig gewonden in het verkeer neemt toe, onder meer door het het gebruik van de telefoon tijdens het fietsen of rijden.
Het verbod staat bekend als het ‘appverbod’, maar is eigenlijk veel meer dan dat. Per vandaag mag je tijdens het fietsen op geen enkele manier bezig zijn met je mobiele telefoon. Sta je stil, dan geldt ’t verbod niet. Wie denkt dat het gebruik van een mobiel navigatieapparaat of iPod niet onder de wet valt, heeft het mis. Het verbod geldt voor alle ‘mobiel elektronische apparaten’.
Verkeerspsycholoog Kim Ruis adviseert fietsers om de telefoon tijdens de tocht op stil te zetten. Het is namelijk automatisch gedrag dat we naar onze telefoon grijpen in het verkeer. “Je weet dat het gevaarlijk is, maar je vindt het nog belangrijker om bereikbaar te zijn”, aldus Ruis.
Het is al sinds 2002 verboden om een mobiel vast te houden achter het stuur van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een telefoon in de hand moet 240 euro boete betalen.
Met een telefoon in de hand fietsen is vanaf vandaag verboden. De boete die er op staat is 95 euro. Ga jij je mobiel nu nog gebruiken op de fiets?