Eén op de vijf nieuwe straten wordt naar een persoon vernoemd, waarvan 80 procent naar een man. En dit lijkt de komende periode niet te veranderen.
Tachtig procent van de nieuwe straten vernoemd naar een man
Dit blijkt uit een recente analyse van RTL Nieuws.
Steekproef
Hiervoor nam de redactie ruim tweeduizend straten onder de loep, die de afgelopen tien jaar zijn gebouwd of herbouwd. Omdat de hoeveelheid om te onderzoeken groot is, is gebruik gemaakt van een steekproef. Van ieder jaar werd tien procent van de nieuwe straten bekeken. Als deze naar een persoon vernoemd was, werd diegene achterhaald om het geslacht te kunnen ontdekken.
Lees ook
Van Dame tot Dam: ‘Vrouwelijke straatnamen’ terug naar origineel
Meer vrouw op straat
Gezien het hoge mannelijke percentage, is de vraag naar diversiteit toegenomen. Daarom verving de feministische actiegroep Meer vrouw op straat vorig jaar een aantal straatnaambordjes op straat. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente besloten, om een nieuwe wijk toch niet te vernoemen naar een zeeslag in 1573.
Koninginnen
Nederland is rijk aan koninginnen. Dit zorgt voor een stijging in vrouwelijke straatnamen. Juliana en Wilhelmina staan in de top tien van straatnamen, al zijn de dochters van koning Willem-Alexander ook erg populair. Inmiddels zijn er al 115 straten naar hen vernoemd.
Lees ook
Amstelveense straat vernoemd naar overleden politieagente
Provinciale verschillen
Ook regionaal zijn trends te ontdekken. Zo eindigen op de waddeneilanden de meeste straten op ‘-glop’. Is ‘Erve Wieldijk’ typisch Twents en kun je in Friesland rijden door een straat die ‘buorren’ heet. Dat klinkt heel apart, maar het betekent gewoon ‘buurt’. En je hebt deze ook nog eens in alle soorten en maten: Westerbuorren, Fiskersbuorren, Nije Buorren en ga zo maar door.