Intelligentie
Het nieuwtje ‘intelligente mensen vloeken meer dan anderen’ verbaasde Sylvia Witteman niets. Het onderzoek bleek echter verkeerd geïnterpreteerd, ‘zoals dat steevast gaat bij onderzoeken: de hardste schelders bleken niet zozeer slimmer dan anderen, maar alleen welbespraakter’.
Iedereen doet het
In het onlangs verschenen boek The F!$*@ing history of swearing probeert Anna Kiosse een verklaring te geven voor al dat gescheld. Ze haalt een wetenschappelijk artikel aan van psychologieprofessor Timothy Jay, die uitlegt dat er in alle culturen en sociale lagen gevloekt wordt. De taboewoorden, zoals hij ze noemt, kunnen sterk verschillen: van verwijzingen naar geslachtsverkeer (fuck) tot dieren (zwijn, teef).
Ziektes
Sylvia Witteman vindt vooral kanker een gecompliceerd scheldwoord. Waarom schelden we wel met deze ziekte maar schelden we mensen niet uit met diabetesslet’ of ‘gonorroelul? ‘Ik ben zoals gezegd, dol op vuilbekken, vloeken met kanker heb ik bij mijn kinderen altijd ontmoedigd. Uit bijgeloof? Uit piëteit met kankerpatiënten? Uiteindelijk heb ik de strijd met de tijdgeest moeten opgeven. Zoals bekend werkt een verbod alleen maar averechts; van de weeromstuit spraken mijn kinderen doodgemoedereerd van een ‘kankerlekker toetje’ en een ‘kankerheftig feest’.’
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).
Stiekem vloeken? In deze video leer je de handigste scheldwoorden in gebarentaal.