Na de bloedmaan en de supermaan, konden we gisterennacht de supersneeuwmaan zien. Het was de grootste én felste volle maan van 2019.
Ondanks dat het pas februari is, was het al de tweede ‘supermaan’ van dit jaar.
Supermaan
We spreken van een supermaan als de maan een minimale afstand tot de aarde bereikt én als het tegelijkertijd volle maan is. In Nederland gebeurt dat maar drie of vier keer per jaar, en vorige maand gebeurde dat voor de eerste keer dit jaar. Als we de supermaan zien, lijkt het hemellichaam groter en feller te zijn dan een ‘normale’ volle maan.
Supersneeuwmaan
En gisteren was het dus weer zover. Rond de klok van vijf was het boven Nederland volle maan. Drie uur later staat de maan het dichtst bij de aarde, zo’n 356.762 kilometer, terwijl dat normaal gesproken gemiddeld 384.000 kilometer is. De tweede volle maan van dit jaar, werd gedoopt tot supersneeuwmaan.
De supersneeuwmaan is niet de laatste van dit jaar, op 19 maart zien we de kleinste – maar wel de laatste – supermaan van dit jaar. Dan zal de maan zo’n 359.380 kilometer van de aarde af staan. Maar het is maar de vraag of het die indrukwekkende lichtbol van vannacht kan overtreffen.