Artsen, verplegers en zelfs psychologen begrijpen vaak weinig van zelfmoord. Ad Kerkhof, klinisch psycholoog en emiritus hoogleraar suïcidepreventie pleit daarom voor het beter opleiden van hulpverleners.
Hoogleraar Ad Kerkhof: 'Hulpverleners snappen vaak niets van suïcide'
Meer kennis kan zelfmoordpogingen voorkomen, zei Kerkhof dinsdagavond in De Wereld Draait Door (BNNVARA).
Suïcide voorkomen
De hoogleraar overhandigde daarom dinsdag de petitie ‘Voorkom suïcide met het opleiden van artsen en hulpverleners’ aan staatssecretaris Paul Blokhuis. “Om de juiste richtlijnen te kunnen toepassen, moet je er wel voor opgeleid zijn”, legt hij uit. Zo zijn de continuïteit van zorg en het betrekken van familieleden belangrijke speerpunten om een behandeling te laten aanslaan.
Familie
Mensen met zelfmoordneigingen ontwikkelen waanvoorstellingen, legt Kerkhof uit. “Ik kan er maar beter niet meer zijn, en ik ben mijn familie alleen maar tot last.” Wil je daar “doorheen breken”, dan kan de familie daarbij essentieel zijn, zegt de hoogleraar. “Dan zeg je: ‘Luister eens: natuurlijk is je partner misschien weleens vervelend met al dat gepieker, maar wil je hem ook kwijt?”
Lees ook
Julie’s vader overleed onverwacht door suïcide: ‘Hij ging kapot van binnen’
Geen plek
Charlotte Bouwman deed 21 zelfmoordpogingen. “Er zijn veel hulpverleners die echt mijn leven hebben gered”, vertelt Charlotte aan Matthijs van Nieuwkerk. “Maar dat was eigenlijk wel ondanks het systeem. Iedere keer als ik moest worden opgenomen was er geen plek.” Ook stuitte ze bij artsen geregeld op onbegrip. “Ik heb artsen gehad die zeiden dat ik even een kruiswoordpuzzel moest gaan maken als ik suïcidaal was.”
Draaikolk
“Je zou denken dat dit bij hulpverleners onderdeel van het takenpakket is”, zegt Van Nieuwkerk verbaasd. Helaas is dat niet altijd het geval, stelt Kerkhof. Ook zijn hulpverleners vaak bang voor suïcide. Volgens de hoogleraar zorgt die angst niet altijd voor de meest respectvolle behandeling. “Ze raken geïrriteerd, omdat ze onmacht voelen. Ze willen graag helpen, maar voelen dat hun hulp niet aankomt.” Als je suïcidaal bent, zit je in een draaikolk, vertelt Kerkhof. “Met hulp kun je eruit komen, maar dan moet die er wel zijn.”
Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.
Bekijk hieronder het hele fragment.
Klik hier voor de hele aflevering van De Wereld Draait Door.