In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, de steden die momenteel als grootste coronabrandhaarden gelden, zal strenger gehandhaafd worden op de coronaregels.
Die afspraak heeft het kabinet gemaakt met de burgemeesters van de grote steden.
Strenger handhaven
Premier Mark Rutte stelt dat er gerichter ingegrepen zal worden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden. Ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus spraken donderdag met de burgemeesters van de drie steden over de situatie.
Door strenger en gerichter te handhaven, kan worden voorkomen dat grote delen van de horeca dicht moeten. Dat zou kunnen gebeuren als er bijvoorbeeld enkele locaties zijn waar veel mensen besmet raken. Alleen die café’s of restaurants worden dan gesloten.
Zorgelijke cijfers
De nieuwe besmettingscijfers zijn zorgelijk, maar zijn nog geen aanleiding voor nieuwe landelijke maatregelen, laat Rutte weten. Uit het coronadashboard blijkt dat er 1.270 nieuwe besmettingen zijn. Ook het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen door een coronapatiënt besmet raken, is over de signaalwaarde heen.
Het getal ligt sinds vrijdag op 1,17, terwijl deze 1 of lager moet zijn. Daarmee zijn twee van de zogenoemde signaalwaarden (die aangeven wanneer de verspreiding steeds erger wordt) overschreden. Maar, benadrukt ook het ministerie van Volksgezondheid: vooralsnog is het aantal ziekenhuisopnames relatief laag.
‘Duidelijke boodschap’
De meeste nieuwe besmettingen zijn onder jongeren, en zij worden minder vaak ernstig ziek. Daarom komt er een campagne die zich speciaal richt tot hen, die volgens de premier een “duidelijke, maar eerlijke” boodschap zal bevatten.
Zonder het direct te koppelen aan de stijging van de afgelopen dagen, benadrukt de premier nogmaals dat het kabinet, als het moet, meer dwingende maatregelen kan nemen om het virus te bestrijden. Dit zal volgens hem eerder op regionaal of lokaal niveau dan op landelijk niveau gebeuren, zoals nu ook is afgesproken met de grote steden.