Het was de bedoeling om het aantal incidenten met verwarde personen terug te dringen, maar dat is helaas niet gelukt. Sterker nog, er is sprake van een stijging.
Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie, waar Trouw donderdag over schrijft.
Verwarde personen
In 2020 nemen de zogenoemde E33-meldingen (overlast door persoon met verward gedrag) met vijf procent toe. Een jaar later groeit dat met elf procent, de politie krijgt dagelijks zo’n 350 meldingen per dag.
Volgens Martin Sitalsing, eenheidschef bij de politie, speelt de pandemie een rol. “Financiële, sociale of fysieke problemen die op de achtergrond al sluimerden, komen door dat uitzichtloze wachten en thuiszitten aan de oppervlakte.”
Bang voor contact
Maar andere factoren spelen ook een rol: het komt deels door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg en er zijn minder bedden in de kliniek.
“Enerzijds is er onvoldoende steun bijgekomen om die mensen in hun eigen omgeving intensief te helpen. En twee: de samenleving individualiseert. Vertoont een buurtbewoner gek gedrag, dan gaan we niet wekelijks op de koffie. Veel mensen zijn huiverig voor contact met mensen die zich anders gedragen”, zegt Sitalsing.
Oplossing?
Volgens Violet Petit-Steeghs, universitair docent aan de Erasmus Universiteit, zal het probleem nooit helemaal opgelost worden.
“Daarvoor is het scala van onderliggende problematieken te groot. Capaciteitsproblemen bij de specialistische ggz spelen een rol, maar ook tekorten in de verslavingszorg en problemen rond de aansluiting van mensen met een migratieachtergrond.
Meldkamer
“Waar we naartoe moeten, is een samenwerking tussen instanties als de ggz, politie en gemeenten, waarbij steeds wordt gereflecteerd en aangepast aan problemen.”
Volgens Petit-Steeghs moet er verandering in de meldkamer plaatsvinden. “Daar zitten nu brandweer, ambulance en politie. Bij acute situaties is het mijn droom dat daar een vierde partij aansluit, een zorgtafel. Dan kun je bij een melding over een verward persoon zorgen dat de juiste specialisten meteen ter plaatse komen.”