De rijken hebben weinig zorgen door de stijgende inflatie, de armen worden steeds armer. En dat leidt tot toenemende ontevredenheid.
Dat blijkt volgens het AD uit het jaarlijkse onderzoek van de Rabobank naar de brede welvaart in Nederland.
Stijgende inflatie
Bij het onderzoek, dat liep van juni 2021 tot juni 2022, is niet alleen gekeken naar inkomen, maar ook naar zaken als tevredenheid over huisvesting, sociale contacten, milieu en gezondheid.
En wat blijkt, het afgelopen jaar daalde de brede welvaart in Nederland. Dat is opmerkelijk, want het inkomen steeg nog in deze periode. Alleen op het gebied van baanzekerheid steeg de tevredenheid.
Dat hangt volgens onderzoeker Floris Jan Sander samen met de krappe arbeidsmarkt. Mensen zijn niet bang hun baan te verliezen. Op alle andere onderdelen was de tevredenheid lager.
Het is voor het eerst in jaren dat de brede welvaart daalt. Nu vanwege de inflatie de inkomens minder hard groeien dan de kosten, stijgt het aantal mensen dat ontevreden is.
Grootste achteruitgang
Er is volgens Sander wel een duidelijk verschil tussen hoogopgeleiden en mensen met hoge inkomens enerzijds en laagopgeleiden en mensen met lage inkomens anderzijds. “De groep die het al het slechtst had, heeft nu ook nog eens de grootste achteruitgang gehad.”