In Nederland zijn veel samengestelde gezinnen. Maar als de relatie tussen de partners eindigt, raakt één van beiden vaak ook direct de kinderen van de ander kwijt.
Hoe ga je daarmee om?RTLNieuwssprak met vijf vrouwen die het meemaakten.
Bonuskinderen
Liselot (43) kreeg een relatie met een man die al twee kinderen had. Ze waren op dat moment zes en twee jaar. Samen kregen ze daarna ook een zoon. De relatie eindigde echter na vier jaar. Jaren waarin Liselot met liefde zorgde voor haar eigen kind en haar twee ‘bonuskinderen’. Toen de relatie op de klippen liep, gaf Liselot aan dat ze ook de twee kinderen uit de eerdere relatie graag wilde blijven zien. Haar ex stemde daar alleen niet mee in.
Gebroken hart
‘Hij had niet alleen zijn interesse in mij verloren, maar weigerde ook nog om te kijken naar onze zoon. Tegenover zijn eigen kinderen maakte hij me zwart. Vertelde ze dat ik gemeen was en niets goed deed. Ik bleef achter als alleenstaande moeder. Met een gebroken hart en een gebroken gezin’, vertelt Liselot.
Kleinkind
Liselots verhaal staat niet op zichzelf. Willemijn (65) trouwde met een man die al volwassen kinderen had. Twee jaar lang paste Willemijn drie keer per week op haar ‘bonuskleinkind’ Bas. ‘Ik verschoonde hem, deed hem in bed, we wandelden veel en gingen naar de speeltuin. Door de telefoon kon hij zelfs al snel mijn naam zeggen. Maar toen mijn man overleed, troebleerde het contact met zijn zoon. Hij zei: ‘Er is geen plek meer voor jou in ons leven.’ Ik heb dit aanvaard, maar als ik erover praat, doet het nog steeds pijn.’
Tips
Op dit moment zijn er geen vastgestelde regels over de rechten en plichten van de ex-stiefouder en het ex-stiefkind. Mediator en coach Marianne Smulders van Stief & Co geeft tips over een zo prettig mogelijke omgang tussen alle partijen na de scheiding.
Lees meer over Liselot en Willemijn, drie andere moeders en hun stiefkinderen en de gouden tip bijRTL Nieuws.